Paikalliset

Valvojat tarkkailevat halleissa myös uimareiden hygieniaa

Uimahallien altaat puhdistetaan joka ilta huolellisesti sulkemisajan jälkeen. Esimerkiksi Mäkelänrinteessä altaiden pohja imuroidaan kaikesta päivän aikana sinne kertyvästä roskasta.

Else Kyhälä

Pääkaupunkiseudun uimahallit ovat kovassa käytössä, ja aina joku pulahtaa veteen peseytymättä tai lapsi pissaa altaaseen. Kun orgaaniset aineet ja kloori kohtaavat syntyy trihalometaaneja, jotka ovat myrkyllisiä kaasuja. Ihmisten huono hygienia mahdollistaa myös pseudomonas aeruginosa-bakteerin leviämisen.

 

Klooriakin tärkeämpää olisi ihmisten oma peseytyminen.”

Taudinaiheuttajien kurissa pitämiseksi klooria lisätään allasveteen. Klooriakin tärkeämpi menetelmä hygienian parantamiseksi olisi uimareiden oma huolehtiminen omasta hygieniasta.

 

– Sen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, että ihmiset peseytyisivät ennen altaaseen menemistä, muistuttaa Valviran ylitarkastaja Jaana Vaitomaa.

Mäkelänrinteen uimahallissa hygienia otetaan sen verran tosissaan, että hallin oma laitosmies ottaa joka päivä vesinäytteen altaista.

Kaupungin terveystarkastaja käy Mäkelänrinteellä kerran kuukaudessa tutkimassa veden puhtautta. Suuret kävijämäärät eivät kuitenkaan huolestuta hygienian suhteen.

– Meillä on onneksi aina kolme tai neljä valvojaa, jotka pyrkivät valvomaan myös sitä, että asiakkaat noudattavat hygieniasääntöjä, sanoo Mäkelänrinteen hallijohtaja Nipa Aven.

– Kyllä niihin puututaan jos joku tulee suihkussa käymättä altaaseen.

Joka ilta uimahallin sulkeutuessa halli pestään perusteellisesti. Altaaseen laitetaan allasimuri päälle puhdistamaan allas ylimääräisestä roskasta.

Lisäksi työntekijät pesevät erikseen kaiteet ja altaiden päädyt, sekä altaan vesirajan. Mäkelänrinteessä isossa altaassa on lisäksi välipohja, jonka sukeltajat puhdistavat kerran viikossa.

Ikävimmät tapaukset tapahtuvat silloin kun altaaseen syystä tai toisesta joutuu ulostetta. Yleensä nämä tapaukset rajoittuvat lasten altaaseen.

Ulosteissa on taudinaiheuttajia. Jo pelkästään siksi allas, josta ulostetta löytyy tulee sulkea välittömästi.

Tämän jälkeen siivotaan, altaassa lisätään veden kiertoa siten, että koko allasveden tilavuus vaihtuu 2–3 kertaa ja lisätään klooria. Altaalle tehdään tiukat mikrobiologiset kokeet, ennen kuin se voidaan uudelleen avata yleisölle.

Ihmisestä aiheutuvan pseudomonas aeruginosan suhteen uimahalleissa on nollatoleranssi.

Altaista otetuista vesinäytteistä ei kyseistä mikrobia saa löytyä lainkaan. Jos bakteeria havaitaan, allas laitetaan välittömästi käyttökieltoon.

Altaiden puhtauden mittaus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella 315/2002 säädetään altaiden laatuvaatimuksista ja viranomaisvalvonnasta.

Kloorin ja orgaanisten epäpuhtauksien reaktiossa syntyviä Trihalometaaneja tarkkaillaan ottamalla jokaisesta allasryhmästä yksi näyte vuodessa.

Mm. urean määrää mitataan vähintään kahdella näytteellä vuodessa joiden lisäksi altaasta otetaan yksi lisänäyte jokaista 10 000 kävijää kohden.

Pseudomonas aeruginosa-bakteerin vuoksi näytteet otetaan altaasta vähintään neljä kertaa vuodessa ja yksi lisänäyte jokaista 5 000 kävijää kohden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu