Puheenaihe

Tanssii tähtien kanssa vetoaa "kaikkiin vauvasta vaariin" – mediatutkija kertoo, miten se siinä onnistuu

Kia Lehmuskoski ja Hannes Suominen kisaavat TTK:ssa, ja nauttivat koko kansan suosiota.

Toni Tervo

Tanssii tähtien kanssa on filosofian tohtorin, mediatutkija Veijo Hietalan mukaan noussut poikkeukselliseksi tv-ilmiöksi siksi, että se onnistuu vetomaan koko kansaan vauvasta vaariin.

Hietala pitää TTK:ta oikeasti koko perheen viihdeohjelmana, joka kiinnostaa lapsiakin ja myös sopii heille.

– Tv alkaa olla täynnä erilaisia formaatteja, jotka perustuvat seksiin, juonitteluun ja selkään puukottamiseen. Vanhemmat eivät voi olla varmoja, voiko niitä katsoa turvallisesti pienten tai isompienkaan lasten kanssa. TTK:sta ei tarvitse olla huolissaan, Hietala huomauttaa.

– Toki siinä on tyyliteltyä erotiikkaakin mukana kuten aina tanssissa, mutta se tuskin herättää kiusallisia kysymyksiä pikkulasten suusta.

 

Vanhan television aikakaudella 1900-luvun lopulla miljoona katsojaa ei Hietalan mukaan ollut erityisen harvinaista, koskapa kanavia oli vain pari kolme.

– Nykytelevision runsaan kanavavalikon ja nettisisältöjen tuoman kilpailutilanteen vallitessa katsojakunta on pirstaloitunutta, hän toteaa.

– Tarjonta on profiloitu sukupuolen ja ikäryhmien mukaan. On maksuttomat naisten kanavat AVA ja Liv, miesten kanava Jim, nuorten aikuisten kanava Sub, kulttuurikanava Teema, ja maksupuolella monenlaisia profiilikanavia.

Mediatutkimuksen lehtorin paikalta Turun yliopistosta tänä syksynä eläköitynyt Hietala valittelee opetustyön osin haitanneen nimenomaan median tutkimista. Hän kokee, että vasta nyt on hänellä on kunnolla aikaa seurata kotimaista monikanavaista televisiota.

– Koko kansaan vetoavia viihdeohjelmia on vaikea tehdä ja jos yritetään, harvoin onnistutaan, Hietala arvioi.

– TTK:ssa on onnistuttu, sillä 1,5 miljoonan katsojan tavoittaminen kielii koko kansan viihdeohjelmasta.

Samaa kertovat myös Finnpanelin katsojatilastot: TTK on neljän katsotuimman joukossa kaikissa yli 10-vuotiaiden ikäryhmissä ja useimmissa myös ykkösenä.

– Kärjistäen: ohjelmaa katsovat kaikki vauvasta vaariin, lapset, vanhemmat ja isovanhemmat, Hietala kuvailee.

Toisin kuin esimerkiksi katsojia menettäneessä Vain elämää -formaatissa, jossa asialla ovat laulun ammattilaiset, TTK:ssa tutut julkkikset ovat poissa omalta mukavuus- ja osaamisalueeltaan.

– He ovat ihan tavallisen kansalaisen asemassa yrittäessään opetella itselleen suhteellisen uutta ilmaisumuotoa. Heidän tunteisiinsa on katsojan helppo samaistua ja myötäelää niissä.

– Aina kun julkkis osoittautuu "tavalliseksi ihmiseksi", epäonnistujaksikin, se koskettaa. Automaattisesti oletamme, että julkkikset ovat jollakin tavoin meitä "onnistuneempia" elämässään.

Vain elämää on Hietalan mielestä jo nyt melko toisteinen formaatti eikä juuri yllätyksiä tarjoa:

– Tiedämme, että osallistujat osaavat laulaa ja itkeä. Sen sijaan TTK:ssa nähdään koko ajan yllätyksiä: hyvätkin ja rutinoituneet, jopa musikaaliset ihmiset saattavat osoittautua aika surkeiksi tanssijoiksi kun taas tanssitaitureita löytyy ihan yllättävistä julkkiksista.

– Ja kun tämä kaikki yhdistyy näyttäviin ulkoisiin puitteisiin, pukuihin, suuriin tunteisiin, kimallukseen ja glamouriin – ja peruspositiivisuuteen – ei ihme, että formaatti vetoaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

TTK rikkoo ennätyksiä: Tätä Hannes Suomisen kolmen kympin tanssia ihaili 1,58 miljoonaa suomalaista – katso myös aiemmat esiintymiset8.10.2018 10.57
Näitkö jo Pekka Poudan huikean Pantera-tangon? Onko tässä TTK-historian hevimusiikein veto?8.10.2018 10.35
Edis Tatlin ja Katri Mäkisen kuuma tanssiesitys ei jättänyt ketään kylmäksi – nyrkkeilijä tanssi kipeällä jalalla8.10.2018 10.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu