Puheenaihe

Jani Karvinen, 43, on Lidl-mainosten epäilevä Tuomas – "Ihmisten halu tulla juttelemaan on ihan mahdotonta"

Epäilevä Tuomas -mainoskampanja on ollut menestyksekäs kaikin tavoin. Aiheesta on tehty jopa kandidaatintutkielma Jyväskylän yliopistossa.

43-vuotias Jani Karvinen lienee yksi useimmin televisiossa esiintyneistä suomalaisnäyttelijöistä tällä vuosikymmenellä.

Hänen kasvonsa ovat nimittäin tulleet tutuksi Lidl-kauppaketjun mainoshahmon roolissa vuodesta 2010 lähtien.

Karvisen esittämä "epäilevä Tuomas" leikittelee ennakkoluuloisen keski-ikäisen suomalaismiehen stereotypialla. Roolihahmo vastustaa ja epäilee kaikkea mahdollista saksalaiseen kauppaketjuun liittyvää.

Karvinen valittiin Lidl-kasvoksi perinteisten koekuvausten kautta.

– Tuotantoyhtiöstä pyydettiin koekuvauksiin. Kuulin jälkikäteen, että aika moni ukko oli käynyt samoissa kuvauksissa, Karvinen hymyilee Keski-Uusimaan haastattelussa.

Keravalaislähtöinen Jani Karvinen päätyi näyttelijäksi, kun hän liittyi teini-ikäisenä Keravan Teatteriin 1990-luvun alussa. Harrastajateatterissa hänen ensimmäinen roolinsa oli näytellä prinssiä Ulla-Sisko Tammisen ohjaamassa Tuhkimossa.

– Olin ujo lapsi. Jääkiekkoa harrastavat pojat veivät kaikki tytöt, mutta näytteleminen oli hyvä tapa päästä tekemisiin tyttöjen kanssa, hän virnistää K-U:lle.

Näyttelijä ei voi itse valita, mistä hänet muistetaan."

Prinssinä oleminen oli niin mahtavaa, että Karvinen päätti lopulta hakea Teatterikorkeakouluun. Sinne hän pääsi kolmannella yrittämällä. Välissä hän kävi opiskelemassa pari vuotta kirjallisuustiedettä Tampereella.

Teatterikorkeakoulussa Karvinen ammensi oppia muun muassa omalta opettajaltaan Kari Väänäseltä.

– Opiskeluaikoina minua pyydettiin Kansallisteatteriin työharjoitteluun. Sillä tiellä ollaan edelleen, hän naurahtaa.

2000-luvun alussa Karvinen työskenteli Kansallisteatterissa freelancerina. Hänen ensimmäinen roolinsa oli vuonna 2000 näytelmässä King Kongin tyttäret.

Vuodesta 2009 lähtien Jani Karvinen on ollut Kansallisteatterin vakituinen näyttelijä. Tällä hetkellä hän näyttelee Pirkko SaisionMusta Saara -näytelmässä "saatanasta seuraavaa" sikaa ja lisäksi pitkänhuiskealla miehellä on Hujopin rooli koko perheen Tippukivitapaus-musikaalissa.

Urallaan Karvinen on näytellyt muutamissa elokuvissa (Joki, Sooloilua) ja vuosina 2002–2003 hän esiintyi myös Salatuissa Elämissä. Ylivoimaisesti tunnetuin rooli on kuitenkin kehkeytynyt Lidlin mainoshahmosta.

– Kyllä ihmiset tunnistavat minut. Nyt on helpompaa, koska minulla ei ole teatteriroolin takia partaa, mutta jos minulla on parta ja menen kauppaan, ihmisten halu tulla juttelemaan on ihan mahdotonta.

– Toisaalta suhtautuminen on ollut positiivista. Eikä näyttelijä voi itse valita, mistä hänet muistetaan, Karvinen hymyilee Keski-Uusimaan haastattelussa.

Muiden töiden ohella Karvinen on näytellyt useana kesänä Samppalinnan kesäteatterissa, nauhoittanut äänikirjoja ja tehnyt äänirooleja lukuisiin tuotantoihin. Karvinen on antanut äänen muun muassa Pikku Kakkosesta tutun Ryhmä Hau -sarjan ilkeälle pormestari Hanttiselle.

Viikot ovat välillä tilkkutäkkejä."

– Viikot ovat eri työtehtävien takia välillä sellaisia tilkkutäkkejä, hän kuvailee.

Aina edes päivä ei riitä kaikkeen: Lidl-mainosten kuvauksia on tehty pääasiassa öisin.

Aluksi mainoksia kuvattiin Niittykummun Lidlissä Espoossa, mutta uudemmat mainokset on kuvattu Tukkutorin avarassa Lidl-myymälässä Helsingissä.

– Mainoskuvausten tekeminen on erilaista kuin elokuvan kuvaaminen, koska kuvauksissa on paikalla kymmeniä ihmisiä: äänimiehiä, teknikoita, avustajia ja mainostoimiston väkeä. Suorituksen pitää miellyttää monia ihmisiä. Elokuva on enemmän ohjaajan visio.

Mitä ilmeisimmin Karvisen roolisuorituksista Lidl-myymälöissä on kuitenkin pidetty. Kampanja on saanut palkintoja ja Karvinen saatetaan nähdä epäilevän Tuomaan roolissa myös tulevina vuosina.

– On harvinaista, että mikään mainoshahmo on olemassa näin pitkään. Pitää olla tyytyväinen, hän päättää.

Karvisen haastattelun julkaisi ensin Keski-Uusimaa.

Jani Karvinen

Syntynyt vuonna 1975. Teatteritieteen maisteriksi vuonna 2001.

Tärkein rooli Varasto-näytelmän Ranisena vuonna 2005. "Aku Hirviniemi näytteli samaa roolia, kun näytelmästä tehtiin elokuva. Rooli avasi itselleni jotain olennaista näyttelijän työstä."

Tehnyt keikkoja stand up -koomikkona. "Se oli kivaa, mutta toisaalta aika vaikea ja armoton laji. Ihailen heitä, jotka sitä tekevät."

Keikkailee King Weird -yhtyeessä laulajana. Soittaa bassoa Vaeltajat-yhtyeessä.

Kahden lapsen isä, asuu lähellä Malmin lentoasemaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu