Puheenaihe

Mielenosoitus ministeriön edessä – Liki 18 000 suomalaista allekirjoitti Afganistan-vetoomuksen

Suomi ja useat muut EU-maat perustelevat Afganistaniin palautuksia sillä, että tietyt alueet maasta ovat riittävän turvallisia. Amnestyn vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan näin ei ole, ja tämän vuoden aikana tilanne Afganistanissa on huonontunut entisestään.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Amnesty Internationalin Suomen osasto järjestää Helsingissä mielenosoituksen sisäministeriön edessä aamulla 9. lokakuuta.

Mielenosoitus järjestetään ihmisten palautusten keskeyttämiseksi Afganistaniin, kunnes maahan voi palauttaa ihmisiä turvallisesti ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Mielenosoituksen päätteeksi Amnesty luovuttaa sisäministeri Kai Mykkäselle vetoomuksen, jonka on allekirjoittanut liki 18 000 suomalaista.

– Euroopasta Afganistaniin palautetut ihmiset ovat vaarassa sekä maassa vallitsevan konfliktin että laajamittaisten ja vakavien ihmisoikeusloukkausten takia. Sen lisäksi Afganistanin humanitaarinen tilanne on heikentynyt merkittävästi, kun maahan on palannut viime vuosina naapurimaista valtava määrä pakolaisia, joista hallitus ei kykene huolehtimaan, Amnestyn ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro toteaa.

Mielenosoituksia on viikon aikana ympäri Eurooppaa. Helsingin mielenosoituksessa lennätetään punaisia leijoja symbolina vapaudelle. Leijojen lennättäminen oli kielletty Afganistanissa Taliban-hallinnon aikana.

Suomi ja useat muut EU-maat perustelevat Afganistaniin palautuksia sillä, että tietyt alueet maasta ovat riittävän turvallisia.

Amnestyn vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan näin ei ole. Vuoden 2018 aikana tilanne Afganistanissa on huonontunut entisestään.

Kansainvälinen oikeus ja Suomen oma lainsäädäntö kieltää palauttamasta ihmisiä maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu