Puheenaihe

Eija Ahvo ja Susanna Haavisto muistelevat neljää yhteistä vuosikymmentä

Eija Ahvo ja Susanna Haavisto esittävät konsertissaan musiikkia koko 40-vuotisen ääniystävyyden ajalta.

Pette Rissanen

Kahden pienen naisen äänet kohtasivat 40 vuotta sitten Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Ääniystävyys syntyi heti ja nyt Eija Ahvolla ja Susanna Haavistolla on juhlan aika.

Yhdessä 40 vuotta -konsertti Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa ensi sunnuntaina juhlistaa Eijan ja Susannan ääniystävyyttä. Säestäjänä on Esa Helasvuon yhden miehen orkesteri. Esakin on ollut mukana vuosikymmeniä.

Teatterikoulusta päästyään Eija Ahvo teki vuonna 1977 ensimmäistä isoa rooliaan Arto af Hällströmin ohjauksessa Molieren näytelmässä Ihmisvihaaja.

– Esitin näytelmässä todella nuorta tyttöä, joka naitettiin vanhalle miehelle. Minusta tuli nuori rouva hoviin. Ohjaaja sovitti näytelmään uuden palvelijattaren roolin, johon pyysi Susanna Haavistoa Ylioppilasteatterista, Ahvo muistelee.

– Kun sain mykän palvelijan roolin Ihmisvihaajassa, oli se pienen unelman täyttymys: Sain näytellä ihailemani Eija Ahvon kanssa. Eijan tavassa laulaa oli jotain mihin itse halusin pyrkiä. Aran ylioppilasteatterilaisen haave toteutui ja sillä olikin sitten kauaskantoiset seuraukset, Haavisto jatkaa.

Rouva ja palvelijatar kommunikoivat vain hyräilemällä samaa laulua. Äänet kohtasivat onnekkain seurauksin ja kaksikko on laulanut yhdessä siitä lähtien. Koskettavan musiikin näytelmään sävelsi Toni Edelmann.

Laulaminen on meidän elämäntehtävämme."

Jukka Linkolan kanssa.

– Meidän vuosikurssiamme ( Teatterikoulu 1978–82 ) onnisti, kun saimme musiikinopettajaksemme Esa Helasvuon. Ihan ensimmäisestä tunnista asti tiesimme Esan kanssa, että yhteistyömme tulee jatkumaan koulun jälkeenkin. Irtisanouduttuamme Eijan kanssa samaan aikaan Helsingin Kaupunginteatterista ja aloimme hyvin pian tehdä omia tuotantojamme. Vanhimpaan musiikkitarinaamme Sydänviiniin valikoitui mukaan Esa. Tätä on tehty melkein se 40 vuotta, Susanna Haavisto kertoo.

Ahvo ja Haavisto ovat tuottaneet itse suurimman osan ohjelmakokonaisuuksista. Ensi-iltoja on vuosien aikana ollut ainakin 12 ja esityksiä niistä useita satoja.

– Olemme käsikirjoittaneet, puvustaneet ja lavastaneet juttumme ja apurahojakin on haettu, mutta niitä ei ole paljon tihkunut. Onneksi laulun voima on suuri ja niinpä yleisöä on riittänyt. Laulaminen on meidän elämäntehtävämme.

Ääniystävyyden lisäksi Eija Ahvoa ja Susanna Haavistoa yhdistävät luonto, mummuus ja maailman lasten auttaminen Unicefin merkeissä.

Ahvo ja Haavisto ovat toimineet Suomen Unicefin Hyvän tahdon lähettiläinä jo 32 vuotta ja he kertovat konsertissa myös näistä asioista.

Yhdessä 40 vuotta

Konsertin ohjelma lähtee liikkeelle 40 vuoden takaa ja se sisältää lauluja ystävyydestä, rakkaudesta ja elämän kivuista.

Konsertin säveltäjinä ovat mm. Helasvuo, Linkola, Edelmann, Chydenius, Tikka ja Raninen.

Konsertissa kuullaan myös Esa Helasvuon omia sooloteoksia.

Konsertit sunnuntaina 14.10 klo 15 ja klo 19 Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa.

Liput 30/25/20 euroa ja toimitusmaksu.

Liput: lippu.fi:stä tai Espoon Unicef-ryhmältö osoitteesta wallu.tapio@gmail.com tai ovelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu