Puheenaihe

Moni suomalainen ottaa lomalle lähtiessään 50 000–100 000 euron riskin – "Myytti ilmaisesta paluukyydistä elää sinnikkäästi"

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2017 ulkomaille 8,5 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa.

Anton Soinne

Noin joka kolmas suomalainen on siinä käsityksessä, että Suomen valtio järjestää kansalaiselleen kotiinkuljetuksen vakavan matkasairauden tai -tapaturman kohdatessa. Tämä selviää Finanssialan tekemästä selvityksestä.

Näin ei kuitenkaan ole.

– Ilmainen konsulikyyti on myytti, joka näyttää elävän varsin sinnikkäästi, oikoo lähetystöneuvos Veli-Pekka Kaivola ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Jos matkustajalla ei ole matkavakuutusta, matkalla sattuneen sairauden tai onnettomuuden hoitokulut joutuu maksamaan itse.

Omasta pussista menee niin kalliiden yksityissairaaloiden laskut kuin pahimmassa tapauksessa paluukyyti reittilennon potilaspaikalla tai kalliilla ambulanssilennolla.

Ambulanssilentojen hinnat Välimeren kohteista lähtevät 35 000 eurosta, Kanarialta lento maksaa noin 45 000–50 000 euroa. Ambulanssikyyti Thaimaasta maksaa jo reilusti yli 100 000 euroa.

Matkavakuutus on paras suoja lomalla tapahtuvien onnettomuuksien ja sairastumisten varalle. Siitä huolimatta edellä mainitun selvityksen mukaan 12 prosenttia suomalaisista uskaltautuu matkaan ilman vakuutusta.

Ulkoministeriön rooli vastoinkäymisen sattuessa on neuvova.

– Voimme avustaa sairastunutta, onnettomuuden tai rikoksen kohteeksi joutunutta sairaanhoidon ja tilanteen vaatiman muun välittömän avun saamiseksi, Kaivola kertoo.

Edustustot myös neuvovat, miten pankin tai muun rahanvälitysyrityksen kautta voi saada rahaa kohdemaahan sekä ovat yhteydessä asianomaisen vakuutusyhtiöön sairaus- ja kuolemantapauksissa yhteydessä.

Vuoden 2004 Kaakkois-Aasian tsunamikatastrofin yhteydessä Suomen valtio teki poikkeuksen ja kustansi suomalaisturistien paluulentoja katastrofikohteista

Korvauksia 72,7 miljoonalla eurolla

Suomalaiset tekevät noin 8,5 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa ulkomaille.

Ilmoituksia matkavahingoista tehtiin viime vuonna 110 900 kappaletta.

Viime vuonna suomalaiset vakuutusyhtiöt korvasivat matkasairauksia ja -tapaturmia yhteensä 72,7 miljoonalla eurolla.

Tarkista vakuutuksesi kattavuus. Osa matkavakuutuksista korvaa ainoastaan matkan peruuntumisen.

Matkavakuutuksia myy kotimaisten vakuutusyhtiöiden lisäksi esimerkiksi matkatoimistot tai lentoyhtiöt. Vakuutus saattaa sisältyä myös esimerkiksi luottokorttiin tai ammattiliiton jäsenyyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu