Puheenaihe

Kohun keskelle joutunut poliisi IS:lle: "Slaidit revittiin täysin irti asiayhteydestä"

Arkisto / Jussi Vehkasalo

Ulkomaalaispoliisin arjesta Helsingin kaupungin ja Helsingin poliisilaitoksen järjestämässä Helsinkiin kadonneet -seminaarissa 10. lokakuuta esitelmöinyttä komisario Heli Aaltosta harmittaa, että hänen Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä inspiraatiota saanut seminaariesitelmänsä on ymmärretty julkisuudessa ”etnisenä profiloimisena”, kertoo IS.

Aaltonen esitteli seminaarissa kuulijoilleen seitsemän ulkomaalaista veljestä, vironvenäläisen Juhanin, gambialaisen Tuomaan, georgialaisen Aapon, kiinalaisen Simeonin, somali-Timon, brasilialaisen Laurin ja irakilaisen Timon.

– Halusin antaa mielikuvan, millaisia tilanteita työssämme tulee eteen. Kaikki profiilit ovat kuvitteellisia ja keksittyjä, niin kansallisuudet kuin ammatit, ja ne luonnekuvaukset ovat suoraan Aleksis Kiveltä, Aaltonen kertoo IS:lle.

– Minun aiheeni oli ulkomaalaisvalvonta. Nämä julkisuuteen heitetyt slaidit revittiin täysin irti asiayhteydestä ja esityksen kokonaisuudesta. Ne olivat vain osa slaideistani.

Lue myös: Poliisihallitus käsittelee Helsingin ulkomaalaispoliisiin liittyvän kantelun – "Rasismille nollatoleranssi"

Aaltosen luomat kuvitteelliset Seitsemän veljestä -hahmot tulivat julkisuuteen kahden seminaariin osallistuneen ihmisoikeusaktivistin, Sanna Valtosen ja Mirka Seppälän, twiittaamina valokuvina ja myös Facebookin kautta.

Aaltosen mielestä suurin osa hänen yleisöstään tuntui ymmärtävän, mitä hän tarkoitti.

– Muutama pahoitti mielensä. Keskustelin heidän kanssaan tauolla pitkään, mutta slaidit olivat jo ehtineet lähteä nettiin elämään omaa elämäänsä. Vahinko oli jo tapahtunut, Aaltonen jatkaa.

Kirjallisuutta harrastava Aaltonen kertoo työpaikalla tulleen puheeksi ennen seminaaria, että se osuu juuri Aleksis Kiven päivään. Aaltonen on lukenut Kiven pääteoksen useita kertoja ”koulun jälkeenkin”.

Lue lisää: Ulkomaalaispoliisin esimerkit Helsingin paperittomista tyrmistyttivät aktivistit – "Nykypäivän seitsemän veljestä"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisihallitus käsittelee Helsingin ulkomaalaispoliisiin liittyvän kantelun – "Rasismille nollatoleranssi"11.10.2018 09.26
Ulkomaalaispoliisin esimerkit Helsingin paperittomista tyrmistyttivät aktivistit – "Nykypäivän seitsemän veljestä"10.10.2018 16.01
Käyttikö poliisi rasistisia esimerkkejä paperittomista? – Näin asiaa kommentoi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto: "Hämmentäviä kuvia"10.10.2018 17.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu