Puheenaihe

Helsinki muutti liikennejärjestelyjä: Espoon bussit palaavat mutta eivät saa enää valoetuuksia – "Länsimetro on nyt ensisijainen yhteys"

LIIKENNE Ennen länsimetroa busseja suosittiin liikennevaloissa Ruoholahden päässä.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Espoon busseille ei ole luvassa pidennettyä vihreää valoa Ruoholahdessa, kun suoria linjoja alkaa taas kulkea lokakuun lopulla Helsingin ja eteläisen Espoon välillä.

Aiemmin Kampin terminaalista Ruoholahden sillan kautta Länsiväylälle ajaneita busseja suosittiin liikennevaloissa. Etuus päättyi länsimetron aloituksen ja bussilinjojen vähentymisen myötä.

Alkuvuodesta Helsinki alkoi suosia etenkin Länsisatamasta tulevaa autoliikennettä pidentämällä Mechelininkadun eteläpään ja Porkkalankadun vihreitä valoja.

– Sujuvoitamme kulkua Jätkäsaaresta ja Etelä-Helsingistä Länsiväylälle, sanoo Helsingin liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Länsisatamasta tulevalla liikenteellä on iso vaikutus lähialueen katuverkkoon ja joukkoliikenteeseen.

Helsingin seudun liikenne HSL on kysynyt Helsingiltä, aikooko se palauttaa bussietuuksia Espoon linjoille.

– Nykyisiä liikennevalojen ohjelmia ei muuteta. Länsimetrohan on nyt Espoon suunnan ensisijainen joukkoliikenneyhteys, Putkonen vastaa.

Hän lisää, että Kampista tulevan bussiliikenteen sujuvuuden parantamista kyllä tutkitaan, mutta niin että se ei heikennä Länsisataman ja Mechelininkadun kapasiteettia.

Pahin pullonkaula on Ruoholahden sillan länsipään risteys, jossa vihreän valon aikaa vähennettiin.

Varsinkin iltapäivällä liikenne jonoutuu Kampista Länsiväylän suuntaan. Aamuliikenteeseen Espoosta Kamppiin ei sen sijaan ole tullut muutoksia.

Espoon suorat linjat kulkevat juuri ruuhka-aikoina. Putkonen muistuttaa, että bussikaistat ja pysäkit kuitenkin säilyvät Ruoholahdensillalla ja Porkkalankadulla, vaikka bussiliikenteen sujuvuutta iltapäivisin ei voikaan taata.

Nykyinen järjestely on hänen mukaansa voimassa ainakin vuoteen 2023 eli siihen asti kun metrojatke Kivenlahteen valmistuu.

Uusista suorista linjoista ei etukäteen osaa sanoa, miten paljon ne keventävät metron kuormitusta, toteaa HSL:n osastopäällikkö Tero Anttila.

– Busseja kulkee enimmillään 18 tunnissa. Niitä voidaan näille linjoille tarvittaessa lisätäkin, mutta asioiden edelle ei kannata kiirehtiä ennen kuin tiedetään tilanne, Anttila sanoo.

Hän huomauttaa, että HSL myös lisää yhden liityntälinjan Latokaskesta Matinkylään.

Ruuhkabusseja

HSL käynnistää 22. lokakuuta neljä suoraa ruuhka-aikojen bussilinjaa Espoonlahdesta Kamppiin.

Tavoite on keventää metron ruuhkahuippuja ja liityntäliikennettä. Länsimetron junat ovat täysiä etenkin Tapiolan ja Matinkylän välillä.

Tällä haavaa ruuhkajumista kärsivät etenkin matkustajat, joiden bussit ajavat Kampista Länsiväylän kautta muun muassa Inkooseen.

Aiemmin nämä bussit oikaisivat Espoon bussien terminaalin kautta, mutta nyt reitti kulkee Pohjoisen Rautatiekadun ja tietyön alla olevan Mechelininkadun kautta. Matka Kampista Länsiväylän alkuun voi kestää jopa 45 minuuttia.

Oikoreitti on palautumassa ruuhka-aikoina näille busseille Espoon suorien linjojen myötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Rekkarallille suunniteltu uusi reitti hiertää Jätkäsaaressa – "Homma tulee vain räjähtämään koko ajan pahemmin käsiin"21.9.2018 11.15
Liikennekaaos saa jo yritykset harkitsemaan muuttoa – "Helsingissä on jatkuvasti työmaita, joilla ei tapahdu mitään päiviin"10.10.2018 06.20
Pöytäkirjat paljastavat: Metro tukkeutuu, koska poliitikot tekivät ison virheen 2008 – huolta kannettiin venepaikoista, konsultti maalaili ruusuisia ennusteita29.9.2018 08.15
HSL-pomo torjuu espoolaisten pelon: "Kääntöraiteen rakentaminen ei katkaise metroliikennettä Matinkylään"4.10.2018 19.00
Liikennekaaos uhkaa levitä Helsingissä, Hämeentien bussikatua lykättävä – poliitikot varoittavat Hesarissa12.9.2018 10.14
HSL: "Metron liityntäliikenne toiminut suunnitelmien mukaan" – Bussivuoroihin tulee pieniä viilauksia19.1.2018 13.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu