Puheenaihe

"Nyt sä kuolet" – 16-vuotias heitti uhriaan liki kolmikiloisella kivellä, teko videoitiin

Tapon yritys tapahtui Tikkurilassa heinäkuun viimeisenä päivänä 2017.

ESM arkisto

Helsingin hovioikeus on tuominnut 17-vuotiaan nuoren miehen kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen nuorena tehdystä tapon yrityksestä.

Teko tapahtui Vantaan Tikkurilan Lummepuistossa 31. heinäkuuta 2017.

Vantaan käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut kyseisen, rikoksentekohetkellä 16-vuotiaan nuoren miehen tapon yrityksestä nuorena henkilönä. Käräjäoikeus langetti hänelle kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Tapahtumaa videokuvattiin."

Tuomittu oli tavannut toisen miehen Tikkurilan keskustassa ja he olivat viettäneet aikaansa alkoholia nauttien. He olivat päätyneet Lummepuistoon, jossa uhri oli sammahtanut selälleen maahan.

16-vuotias oli jonkin aikaa tämän jälkeen nostanut maasta liki 2,7 kiloa painavan kiven ja paiskannut sen kohti uhrin päätä. Kiven heittämisen jälkeen hän oli potkinut ja lyönyt uhria päähän ja muualle vartaloon.

Tuomitun ja uhrin seurassa oli tapahtumahetkellä muitakin henkilöitä ja tapahtumaa videokuvattiin.

Videotallenteesta ilmenee, että tuomittu oli teon tehdessään naureskellut, käyttäytynyt uhmakkaasti ja sanonut tilanteessa, että ”nyt sä kuolet”.

Kun uhri havahtui maasta, oli hän ymmärtänyt vain sen, ettei ”näin pahasti” ole voinut kaatua. Miehelle tuli teon seurauksena vakavia vammoja, kuten murtumia ylä- ja alaleuassa, silmänpohjan murtuma, poskiluu siirtyi paikaltaan ja hän menetti neljä etuhammasta. Ala- ja yläleuan murtumat vaativat leikkaushoitoa.

Sekä uhri, tekijä että syyttäjä valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Vaikka uhrin kasvojen vammat lääkärinlausunnon mukaan viittasivat hovioikeuden mielestä siihen, että kivi olisi osunut häntä päähän, jäi asiassa hovioikeuden mielestä näyttämättä, että kivi osui uhria päähän. Tätä hovioikeus perusteli sillä, että tuomittu oli myös potkinut uhriaan päätä kohti.

Tuomittu kiisti, että hänellä olisi ollut tappamistarkoitus, hän myönsi syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn. Tuomitun mukaan uhrilla olisi ollut teräase, jolla tämä olisi aiemmin yrittänyt huitaista häntä.

Tuomittu määrättiin hovioikeudessa maksamaan uhrilleen myös yhteensä 17 000 euroa erilaisia vahingonkorvauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu