Makumaailma

Pienpanimon ilonaihe: 5,3-prosenttisen luomuoluen tuotanto tuplaantumassa – "Kukaan ei ole sanonut, ettei tykkäisi"

Härmän Ratin yrittäjän Juha Ollilan kehittämää Pisos-Hooffenia myydään yrityksen omassa kaupassa myös monipakkauksissa.

anton.soinne@media.fi

Järvenpään ensimmäinen pienpanimo syntyi äskettäin, kun luomuravintola Härmän Ratin tiloissa alettiin panna olutta.

– Aloitimme oluen suunnittelun kevättalvella, kun Henkka ja Janne (yrittäjäkumppanit Henrik Hedberg ja Janne Hautaluoma) kysyivät, alettaisiinko valmistaa kaljaa, kertoo yrittäjä Juha Ollila, jolla on biokemistin koulutuksen ansiosta tarvittavaa asiantuntemusta oluenvalmistukseen.

Elokuun alussa valmistui ensimmäinen 50 litran erä olutta. Olueen on käytetty ale-tyyppistä mallasta, karamellimallasta, hedelmäistä lager-humalaa sekä hiivaa. Valmistus onnistui kertayrityksellä ja tuote nimettiin Pisos-Hooffeniksi.

– Oluesta haluttiin riittävän simppeli, vaikka valmistus on yllättävän monimutkaista. Vaikeinta on saada eristä keskenään tasalaatuisia. Ainesosien suhteiden on pysyttävä samoina, kuten myös sokerit, pH-arvo, hiilihapotus ja mäskit, Ollila selittää.

Pisos-Hooffenia on nyt valmistettu joitakin satoja litroja. Vahvuudeltaan 5,3-prosenttinen olut on saanut hyvän vastaanoton.

– Kukaan ei ole sanonut, ettei tykkäisi, Ollila hymyilee.

Tällä hetkellä olutta saa ostaa pullotettuna Härmän Ratin ravintolasta ja omasta kaupasta, jossa puolen litran pullo maksaa 7,50 euroa.

Härmän Ratin pien- tai oikeastaan mikropanimon kapasiteetti on yli kaksinkertaistumassa lähiaikoina, sillä yrittäjät ovat hankkimassa uutta 65 litran valmistusastiaa. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole laajentaa tuotantoa muualle myytäväksi – ei ainakaan vielä.

– Jätämme valmistuksen varmaan 3–4:ään eri laatuun. Pisos-Hooffenin lisäksi voisimme valmistaa lageria, vehnäolutta ja jo tulevaksi jouluksi tummaa olutta, Juha Ollila kaavailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin ytimessä juodaan nyt pinkkiä olutta – naiset innostuivat viiniä muistuttavasta juomasta20.10.2018 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu