Paikalliset

Takit tarttuvat yhä Vovan näppeihin

Ennen vanhaan eteisvahtimestarit olivat suoraan ravintoloiden palkkalistoilla, mutta nykyään moni ravintola on ulkoistanut naulakkopalvelun. Valdemar Gusevin varsinainen työnantaja on Henkilöstöpalvelu Narikka.com.

Jussi Vehkasalo

Helsingissä työskentelee vielä joitakin portsareita, eli virallisemmin järjestyksenvalvojia, joiden ura on alkanut jo 1960-luvulla.

– Ainakin Kalastajatorpalla työskentelee saman ikäluokan kaveri kuin minä, Valdemar ”Vova” Gusev sanoo hetken mietittyään.

Juuri järjestyksenvalvojakorttinsa uusinut 65-vuotias Vova aikoo jatkaa töitä edelleen.

Täyttä päivää, tai pitäisikö sanoa iltaa, hän ei enää tee: ravintola Eliten eteisestä hänet löytää nykyään pari kertaa viikossa.

– Ensimmäisiä työpaikkojani Helsingissä oli Aleksanterinkadun Bankett Hildén -ravintola 1960-luvun puolivälissä. Kellarikrouvissa aloitin vuonna 1968.

 

Ensimmäisiä työpaikkojani oli Aleksan-terinkadun Bankett Hildén.”

Kasarmitorin kulman klassikkoravintolassa vierähtikin sitten liki 40 vuotta. Kyseessä on eittämättä yksi pisimpiä portsarin työrupeamia yhdessä ja samassa ravintolassa Helsingissä.

 

– Vuoden 2004 lopulla Kellarikrouvin liikeidea muuttui ja eteispalvelu jätettiin pois. Jo seuraavan vuoden alussa aloitin työt Elitessä, Gusev muistelee.

Gusev muistaa yhä ensimmäisen asiakkaansa Kellarikrouvissa: radiolegenda Pekka Tiilikainen. Yleisradion tiloja näet sijaitsi tuolloin naapurissa Fabianinkadulla.

– Paavo Noponen kävi usein. Hän saattoi joskus selostaa menneen urheilukisan tapahtumat uusintana seurueensa iloksi.

Hän muistaa myös esimerkiksi sen, kun Ruotsin pääministeri Tage Erlander vieraili Kellarikrouvissa Kalevi Sorsan kanssa.

– Turvamiehet olivat mukana.

Kun Gusev aloitti uransa, oli ravintoloiden työntekijöillä selkeät omat reviirinsä.

– Minä seisoin ovella ja huolehdin naulakkopalveluista. Työnkuvaan kuuluivat myös taksien tilaukset ja vessatarkastukset, Gusev luettelee.

Tärkeänä työtehtävänä oli myös sisään pyrkivien nuorten papereiden tarkastus. Ja asiakkaiden valinta muutenkin.

– Sinänsä perustyö on pysynyt edelleen samana.

Kun Kellarikrouvin yläkerta muuttui musiikkipubi Fabianiksi, alkoi nuorempaa väkeä käydä paljon.

– Mutta nuoriso osasi käyttäytyä, ongelmatilanteista selvisi puhumalla, Gusev toteaa.

Samalla hänen mieleensä juolahtaa Elitessä hiljattain vieraillut hieman harvinaislaatuisempi ruokailijaryhmä.

– Penkkarien jälkeen meille tuli illastamaan tuollainen 50 hengen porukka. Ja kaikki meni oikein hyvin. Kiva että uusia asiakassukupolvia ja sitä kautta jatkuvuutta tulee.

Eteisvahtimestarin työ on maistunut Guseville niin hyvin, että alanvaihto ei ole käynyt mielessä.

– Kunnostani pidän huolta uimalla ja lenkkeilemällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu