Paikalliset

Lahnapihvi laitettiin lasten lautasille burgerissa

Media kutsuttiin seuraamaan, millaisen tuomion Palmian uusi Ruis-fisuburgeri saisi Taivallahden peruskoulun oppilailta. Elli Martikaisen ottaessa fisuun ensituntumaa turvallisesti haarukalla oli Eemil Kivelän mielipide jo muotoutumassa. Eino Mustalammi haki hyvää purutuntumaa.

Else Kyhälä

Lahnahampurilainen ei ehkä sittenkään olisi ollut niin myyvä nimi kuin Ruis-fisuburgeri.

Taivallahden peruskoulun oppilaat saivat uutuutta maisteltavakseen 14. maaliskuuta.

– Tosi hyvää tämä on. Maukasta on ja maut sopivat yhteen. En kyllä osaa sanoa, että meneekö tämä kalapuikkojen ohi, ruoti Elli Martikainen Palmian catering-palvelujen tuotekehityksen tulosta.

Tomaatti peittää hyvin kalan maun.”

Samassa pöydässä istunut Eino Mustalammi ei ollut yhtä tyytyväinen:

– Tässä on hyvää tämä ruisleipä, mutta tästä kalasta en pidä. Tomaatti peittää hyvin kalan maun. Kalapuikoista kyllä tykkään, ja kaloista, joita kalastamme mökillä, Mustalammi kertoo.

Eemil Kivelä ilmoittaa, että hän ei yleensäkään tykkää koulun kalaruuista. Ava Malmelinille fisu maistui:

– Oli tosi hyvää ja kaikki sopi hyvin yhteen.

Uutuustuote koostuu halkaistusta ruispalaleivästä, jonka väliin laitetaan lahnapihvin lisäksi tomaattia, salaattia, suolakurkkua ja muita hampurilaisiin kuuluvia aineksia. Ruis-fisuburgerin lisäksi kouluateriaan kuuluu perunatikkuja.

Lapset saivat koota hampurilaisensa itse keittiön ruokalinjastoon sijoitetuista aineksista.

Kun viiden lapsen raadilta kysyttiin, haluaisivatko he syödä uutuutta myöhemminkin, oli vastaus kritiikeistä huolimatta myönteinen.

Mikä ruoka koulussa ei maistu?

– Kasvislasagne, sanoo Martikainen.

– Jes! Se on pahaa ja sitä on niin useinkin, huudahtaa Malmelin.

Ruis-fisuburgerin kehittelylle antoi pontta WWF Suomen vuosi sitten esittämä vetoomus kotimaisen kalan osuuden lisäämiseksi julkisessa ruokahuollossa.

– Kaikki lähti lahnapihvistä, jonka kehitimme hyödyntääksemme suomalaisia ”unohdettuja” kalalajeja, tuotesuunnittelija Petteri Hautamaa Palmiasta kertoo.

Suurkeittiöille oikeastaan ainoa keino hyödyntää lahnaa on lahnamassa. Palmialle tuleva lahna pyydetään länsirannikon Uusikaarlepyyn ja Maksamaan alueilla.

– Rysäpyynnin jälkeen saalis käsitellään ja pakastetaan massaksi saman tien.

Lahnamassa tosin pääsi loppumaan kesken, koska Palmian luomu- ja lähiruokaviikolla tarjoiltiin yli 50 000 Ruis-fisuburgeria.

– Haukimassaa ei tuottajien pakkasista löytynyt niin suurta määrää. Haukimassaakaan ei ollut saatavilla. Niinpä teemaviikon lahnapihveissä on käytetty myös Saimaan järvilahnaa ja seitiä, Hautamaa tarkentaa.

Se, jääkö lahnahamppari Palmian ruokalistoille pysyvästi, ei vielä ole varmaa.

– Särkimassa voisi olla toinen hyödynnettävä raaka-aine, Hautamaa sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu