Puheenaihe

Jorma Kääriäinen paljastaa: Vuonna 2014 päätin jo lopettaa – yksi paikkokeikka käänsi pään

Yhden Tähden Orkesterin ohjelmistossa on laaja leikkaus materiaalia Jorma Kääriäisen pitkältä uralta. Naurahtaen muusikko toteaa, että tuleva Hyvinkään keikka saattaa mennä pitkäksi. – Mutta ei kai se haittaa. Hyviä kappaleita on niin paljon, että ohjelmiston valitseminen on aina yhtä haasteellista.

Tuire Kääriäinen

Jorma Kääriäisen syksy on kulkenut tavanomaista polkua. Keikkoja on tehty muun muassa Lapissa. Vuonna 2014 Kääriäinen päätti, että hän oli matkannut musiikin tietä riittämiin. Oli aika lopettaa.

– Minuun otettiin kuitenkin yhteyttä ja kysyttiin, tulisinko Someron Esakallioon tekemään vielä yhden paikkokeikan. Ennen keikkaa bändi ilmoitti takahuoneessa, että he olisivat minun bändini. Mitä siihen voi enää sanoa, syntyi Yhden Tähden Orkesteri, Kääriäinen muistelee.

Yhden Tähden Orkesterissa hän kertoo arvostavansa soittajien vankkaa ammattitaitoa.

– Mukana ovat parhaimmat muusikot, mitä maassamme on: Jari ”Heinä” Nieminen, Kari Vehkaluoto, Seppo Helin, Esa Parikka ja aika ajoin myös Kepa Kettunen. Heidän – ja tietenkin yleisön – kanssa minä haluan tehdä töitä.

Kun nousee ihmisten eteen, sitä miettii joka kerta, tekeekö asiat oikein. En halua häiritä, vaan välittää hyvää.

Yhden Tähden Orkesteri esittää Kääriäisen omaa soolotuotantoa sekä kappaleita Agentsien ajoilta. Moskovan valot, Muistan kesän ja Illan varjoon himmeään on miehen mukaan pakko esittää. Jos ei esitä, tulee sanomista. Niitä yleisö haluaa. Eikä keikkaa ilman Elviksen musiikkia.

– Minua ei olisi tässä ilman Elvistä. Hänen kauttaan olen oppinut kuuntelemaan eri tyylilajien musiikkia. Eikä vain Elvis, vaan ihmiset hänen ympärillään, kenen kanssa hän teki töitä ja soitti. He ovat vaikuttaneet kaikki minuun paljon.

Musiikki merkitsee Kääriäiselle paljon. Sen avulla saa välittää omia tunteitaan.

– Musiikki on kommunikaatiota ilman vaateita ja pyyteitä. Tässä olen ja tältä minusta tuntuu, tuntuuko teistä samalta.

Vaikka takana on jo mittava ura, kertoo Jorma Kääriäinen kärsivänsä esiintymisjännityksestä joka kerta ennen keikkaa.

– Kun nousee ihmisten eteen, sitä miettii joka kerta, tekeekö asiat oikein. En halua häiritä, vaan välittää hyvää.

Keväällä häneltä ilmestyi pitkän tauon jälkeen uusi levy Jorma. Kappaleet valikoituivat nopeasti. Valtaosa osa levyn kappaleista on Esa Elorannan käsialaa.

– Hän kirjoittaa todella hienoja kappaleita, Kääriäinen kiittelee.

Seuraavakin levy on käynyt jo mielessä. Sen voisi toteuttaa Agents-tyyliin valitsemalla mukaan vähemmän tunnettuja, aiemmin julkaistuja arkistojen aarteita.

– Se voi olla sellainen tai jotain ihan muuta. Aika näyttää – ja jos luoja suo, että seuraava levy vielä tehdään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu