Makumaailma

"Ruoka ei ole hyvää tai pahaa, koska siinä on sirkkoja" – entisellä lihamestarilla on jo 130 sirkkalaatikon farmi

Kari Savolainen antaa vettä sirkoilleen. Jotta sirkkojen kasvatus Suomessa kannattaisi, sirkkalat on Savolaisen mukaan pystyttävä automatisoimaan mahdollisimman pitkälle. Hän onkin mukana myös kehittämässä sirkkaloissa käytettäviä laitteita.

Taina Joutsen

– Sirkat tulevat ruokapöytiin jollakin aikavälillä. Sitä, kuluuko siihen puoli, kaksi vai kymmenen vuotta, ei voi tietää, sanoo Kari Savolainen.

Hän aloitti sirkkojen kasvattamisen myyntiin kotitilallaan maaliskuussa sen jälkeen, kun Suomen laki salli sen viime vuoden lokakuussa. Savolaisen mukaan etenkin eteläsuomalaiset ovat yllättävän kiinnostuneita sirkoista.

– Joukko, joka pistää niitä pannulle, pysyy kuitenkin vielä pitkään marginaalisena, vaikka joillekin se on jo arkipäivää, Savolainen sanoo.

Sen sijaan hän uskoo jauhettujen sirkkojen käytön muun ruoan, esimerkiksi leivän joukossa, yleistyvän nopeasti.

– Sirkkatuote on maultaan mieto, eikä se ole hyvän tai huonon makuinen siksi, että siinä on sirkkaa. Sirkka tuo ruokaan ekologisuutta, ja käsittääkseni meidän on jollakin aikavälillä haettava uusia tapoja tuottaa proteiinia, jota sirkoissa on paljon.

Savolainen kertoo syövänsä mielellään sian- ja naudanlihaa, mutta maistaneensa myös sirkkoja.

Mies on alkuperäiseltä ammatiltaan lihamestari ja muistaa ajan, jolloin broilerituotteet tulivat markkinoille.

– Tässä on jotakin samaa. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus seurata toimintaa, jossa kysyntä ja tuotanto lähtevät nollista ja katsoa, millä aikavälillä siitä saisi elantonsa.

Savolainen ei vain kasvata sirkkoja, vaan hän on kehittänyt yhdessä Espoossa toimivan EntoCube Oy:n kanssa myös tuotannon automatisointiin tarvittavaa välineistöä, ja valmistaa välineistöä pajassaan.

Savolaisen mukaan EntoCube Oy tekee maailmanlaajuisestikin uraauurtavaa työtä sirkkaloiden automatisoimiseksi.

Kari Savolaisen sirkkalassa on ollut enimmillään 130 laatikollista eli recollista sirkkoja.

Recolla tarkoitetaan tässä yhteydessä muovista kasvatuslaatikkoa, johon Savolaisen sirkkalassa mahtuu noin kaksituhatta pientä, neulanpääksi kutsuttua hyönteistä. Tarkalla ja huolellisella hoidolla yhdestä laatikosta saa 1,5 kiloa pakastesirkkoja.

Enimmillään Savolaisen sirkkalaan mahtuisi 400 sirkkarekkaa. Määrästä tulisi 35 päivässä 600 kiloa pakastettuja sirkkoja.

Tällä hetkellä Raalan sirkkala on vajaakäytöllä siksi, että isot tuottajamaat Belgia, Hollanti ja Kanada ovat painaneet sirkkojen maailmanmarkkinahinnan niin alas. Siitä kun Savolainen aloitti sirkkojen kasvattamisen, hinta on pudonnut 30 prosenttia.

– Pudotusta osattiin odottaa, mutta se on ollut varsin nopea ja raju. Siksi minäkin olen vetänyt tuotannon minimiin, kertoo elantonsa hevosyrittäjänä saava mies.

Nyt hän odottelee, mille tasolle hinta pidemmällä aikavälillä asettuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sirkkaruokia kehittävä yritys keräsi 200 000 euroa – "Vastuu lihankulutuksen vähentämisestä on länsimailla"5.10.2018 06.20
Sirkkaleivän suosio lyö ällikällä – jauhokin loppui jättileipomolta11.1.2018 06.55
Euroopan suurin sirkkatehdas Suomeen – valtava ruokatuotanto surahtaa käyntiin 201829.11.2017 18.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu