Puheenaihe

Palkkakisaa käydään nyt päiväkodeissa – Vantaalla suivaannuttiin: "Erityislastentarhanopettajat on syrjäytetty"

KOROTUKSET Varhaiskasvatusalan palkkoja nostetaan pk-seudulla. Taustalla on huoli työntekijöiden riittävyydestä.

Helsinki nostaa lastentarhanopettajien ja muiden päiväkodeissa työskentelevien palkkoja.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Pääkaupunkiseudulla on keskusteltu lastentarhanopettajien palkoista. Vantaa teki omat korotuksensa keväällä. Helsinki, Espoo ja Kauniainen kertoivat palkankorotuksista tänä syksynä. Taustalla on kiristynyt kilpailu työvoimasta.

Helsingissä lastentarhanopettajien tehtäväkohtainen palkka nousee 175 eurolla ja on tammikuusta alkaen 2 568 euroa. Espoo nostaa palkkoja myös 175 eurolla ja Espoossa lastentarhanopettajan palkka ensi vuonna on 2 584 euroa. Kauniaisissa on päätetty palkkojen nostosta 130 eurolla ja lisäksi valtuustolle esitetään 95 euron korotusta. Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masarin mukaan tämä nostaisi lastentarhanopettajan palkan vähintään 2 713 euroon.

Helsinki on luvannut lisää rahaa myös muissa varhaiskasvatuksessa työskenteville, kuten lastenhoitajille, perhepäivähoitajille ja varhaiskasvatuksen esimiehille. Korotuksia tulee lisäksi sosiaalityön sekä kotihoidon erilaisiin tehtäviin.

Vantaa korotti lastentarhanopettajien palkkaa 145 eurolla kuukaudessa ja erityislastentarhanopettajien palkka nousi 40 eurolla kuukaudessa. Konsultoivat erityislastentarhanopettajat ja johtajat jäivät ilman korotuksia.

Ratkaisussa on syrjäytetty kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten opettajat.”

Vantaalla korotukset johtivat eri ammattiryhmien palkkaeron kaventumiseen. Epätasa-arvoinen kohtelu on herättänyt närää, kertoo Vantaan Lastentarhanopettajat ry:n puheenjohtaja Salla Sutinen.

– Ratkaisussa on syrjäytetty erityislastentarhanopettajat eli kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten opettajat.

Kentällä on Sutisen mukaan arvostelua herättänyt myös se, että muut pääkaupunkiseudun kaupungit ovat tehneet tasa-arvoisempia palkkaratkaisuja.

Helsinki nosti kaikkien lastentarhanopettajien palkkoja 175 eurolla kuukaudessa. Espoossa erityislastentarhanopettajien palkka nousi 100 eurolla kuukaudessa, peruslastentarhanopettajien 175 euroa kuukaudessa.

– Yhtä lastentarhanopettajaryhmää ei ole jätetty Helsingissä, Espoossa ja Kauniaisissa ilman korotuksia.

Sutinen on saanut paljon viestejä, joissa toistuu sama pohdinta.

– Erityislastentarhanopettajat kysyvät, mikseivät jatkokouluttautuminen ja vaativampi työnkuva näy palkassa.

Vantaan kaupungin henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen ei tekisi muiden kaupunkien korotuspäätöksistä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Päätöksiä ei ole vielä pantu täytäntöön. Palkan hinnoittelussa on monia kohtia ja kaupungeissa voi olla eroja siinä, mitä tehtäviä esimerkiksi erityislastentarhanopettajat tekevät.

– Positiivisinta asiassa lienee se, että Vantaan linjaukset eräiden varhaiskasvatuksen ammattiryhmien osalta ovat vaikuttamassa alan palkkatasoon ainakin pääkaupunkiseudulla, Lievonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Palkkakuopassa olevien työntekijöiden palkkoja nostetaan Helsingissä – jopa 175 euron korotus5.10.2018 12.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu