Puheenaihe

Mitä Suomen asuntomarkkinoilla oikein tapahtuu? – Loppukesän kehitys yllätti pankinkin

Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Nordean mukaan asuntomarkkinat ovat kehittyneet tänä vuonna odotuksia heikommin. 

Yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo, että vaisu vuosi on ollut yllätys, sillä talouden yleisten indikaattoreiden kuten työllisyyden, ostovoiman ja kuluttajien luottamuksen kehitys on ollut myönteistä.

Tilastokeskus kertoi maanantaina, että suomalaisten luottamus yleiseen talouskehitykseen on nyt alimmillaan 2 vuoteen. Omaan talouteen luotetaan silti edelleen.

– Hiljaisen kesän jälkeen asuntomarkkinoiden odotettiin elpyvän syksyn tullen. Mitään vilkasta elpymistä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole vielä näkynyt, Kärkkäinen toteaa Nordean tiedotteessa.

Asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan kasvukeskuksissa, muualla kehitys on negatiivista.

– Lisäksi näkyy polarisaatiota pienten ja isompien asuntojen välillä: yksiöiden hinnat karkaavat. Taustalla on pidempään jatkunut asuntosijoittamisen suosion kasvu, joka on kohdistunut nimenomaan pieniin asuntoihin, Kärkkäinen analysoi.

Samaan aikaan laajempi trendi on, että etenkin isoissa kaupungeissa jäädään vuokralle, ja omistusasuminen vähenee.

Lisää jarrua asuntomarkkinoille odotetaan korkojen noususta. Nordean ennusteen mukaan Suomen yleisimmin käytetty asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor muuttuu plusmerkkiseksi keväällä 2019. 

– Tämänhetkiset ennusteet viittaavat siihen, että ensi keväästä alkaen asuntolainojen korkojen nousu alkaa näkyä kotitalouksien kukkaroissa. Euroopan keskuspankinhan oletetaan lähtevän koronnostojen linjalle ensi vuoden lopulla, mutta tämä tulee näkymään asuntolainojen koroissa jo ennakoivasti, arvioi Kärkkäinen Nordean tiedotteessa.

Yli 90 prosenttia suomalaisista asuntolainoista on sidottu vaihtuviin korkoihin.

Korkojen nousu vaikuttaa myös asuntosijoittajiin, kun kasvavat lainakustannukset pienentävät tuottoja. Kärkkäisen laskelmien mukaan esimerkiksi 120 000 euron asuntolainassa yhden prosenttiyksikön nousu nostaa kuukausittaisia lainanhoitokuluja useilla kymmenillä euroilla ja kahden prosenttiyksikön nousu yli sadalla eurolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vanhojen asuntojen kauppa kangertelee – "Kasvukeskuksissa rakennetaan nyt aivan liikaa yksiöitä suhteessa perheasuntoihin"17.10.2018 14.51
Iso muutos ravistee suomalaisten asumista kaupungeissa – oletko osa tätä jättitrendiä?24.10.2018 19.23

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu