Puheenaihe

IL: Sadat tuhannet suomalaiset käyvät pissalla liian usein – nyt jonotetaan lääkäriin

Kuvituskuva.

Arkisto/Lotta Åberg

Sadoilla tuhansilla suomalaisilla on pissahätä liian usein, ja nyt he suorastaan jonottavat urologin vastaanotolle: syynä on tämän vuoden omenasato, uutisoi Iltalehti.

Urologian erikoislääkäri, professori Teuvo Tammelan mukaan omenan happamuus voi lisätä rakon yliaktiivisuutta ja vessakäyntejä rutkasti. Sama vaikutus voi olla happamilla juomilla kuten greippimehulla.

Iltalehden haastatteleman Tammelan mukaan omenan happamuus ärsyttää rakkoa etenkin, jos se on jo ennestään supisteleva tai sen tuntoherkkyys on lisääntynyt.

– Sitten kun omenakausi on ohi, rakkokin yleensä rauhoittuu.

Virtsarakon koko on noin puoli litraa, joten pissalle on päästävä tavallisesti noin 3–5 kertaa vuorokaudessa. Jos virtsaamistarvetta on yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai virtsapakko herättää useita kertoja yössä, asia alkaa yleensä häiritä, ja puhutaan tiheävirtsaisuudesta.

Noin 330 000 suomalaisella eli kahdeksalla prosentilla väestöstä on yliaktiivinen rakko. Ongelmaa esiintyy miehillä ja naisilla.

Tammelan mukaan yliaktiivinen rakko on oire, ei itsenäinen sairaus. Se on kuitenkin vaiva, joka huonontaa merkittävästi elämänlaatua. Se voi johtua joskus psyykkisistä tekijöistä, mutta Tammelan mukaan yleensä taustalla on jokin elimellinen häiriö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu