Puheenaihe

Esitys: Päiväkotilasten ja koululaisten maidosta ja lihasta puolet pois – tilalle soijamaitoa ja kasvisproteiineja

Valtuustoaloitteessa toivotaan, että liha- ja maitotuotteiden käyttö kouluissa puolittuisi vuoteen 2025 mennessä.

Juha Perämäki

Helsingissä esitetään liha- sekä maitotaloustuotteiden kulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä. Asiasta on valtuustoaloitteen tehnyt Atte Harjanne (vihr.).

Päiväkotien ja koulujen ruokien määrittelystä vastaava kasvatuksen ja koulutuksen toimiala suhtautuu myönteisesti siihen, että liha- sekä maitotuotteiden käytön vähentämiseksi laadittaisiin suunnitelma ja ohjeistus.

Muutos edellyttää kuitenkin, että korvaaviksi elintarvikkeiksi soveltuvat proteiinipitoiset kasvisraaka-aineet olisivat nykyistä laajemmin saatavilla ja että ruoat täyttävät laaditut ruokasuositukset, sillä maito on hyvä proteiinin ja D-vitamiinin lähde.

Lisäksi korvaavien kasvisraaka-aineiden mieluisuus ja hyväksyttävyys syöjien keskuudessa pitää varmistaa.

Palveluntuottajat ovat jo kehittäneet kouluruokailuun proteiinipitoisia ruokalajeja esimerkiksi nyhtökaurasta, härkiksestä ja soija- ja kaurajuomavalmisteista.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli aloitetta aiemmin tällä viikolla.

Aloitteessa todetaan, että ilmastonmuutos on merkittävimpiä uhkia ihmisten hyvinvoinnille ja ympäristölle. Helsinki on strategiassaan linjannut ottavansa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ruoantuotanto on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista.

Helsinkiläiskouluissa, lukioissa ja oppilaitoksissa on jo nykyisten ruokasuositusten mukaisesti vähennetty punaisen lihan ja lisätty valkoisen lihan käyttöä. Viikoittainen kasvisruokapäivä tuli kaikkiin opetuksen toimipisteisiin liha- tai kalapääruoan rinnalle alkuvuonna 2011 ja myös varhaiskasvatuksessa on kasvisruokapäivä.

Ruokalistojen ja aterioiden suunnittelu tehdään yhteistyössä palveluntuottajien ja toimialan kanssa.

Koulujen kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla on kuukauden aikana kasvispääruokia 59,3, lihapääruokia 30,5 ja kalapääruokia 10,2 prosenttia. Kalkkunaa tai broileria on lihapääruoista 8,5 ja punaista lihaa 22 prosenttia.

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen ruokasuosituksessa suositellaan ruokajuomaksi rasvatonta maitoa ja piimää lautasmallin mukaisesti.

Ruokien suunnittelussa on kiinnitetty huomiota, että ateriat ovat lapsille ja nuorille vaihtelevia, syömään houkuttelevia, tunnistettavia ja mieluisia.

Aterioilla tarjotaan päivittäin juureksia, vihanneksia ja hedelmiä. Tarjoilutavan on huomattu lisäävän menekkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinkiläispäiväkodeissa juhlitaan maailman vegaanipäivää – listalla kasvispihvejä ja perunaa1.11.2018 11.04
Ruokatutkijalta täystyrmäys kasvisruoasta motkottajille: "Pakotetaanhan päiväkodeissa syömään makkarakastikettakin"1.9.2018 08.20
Koulun kasvisruoka jättää osan nälkäiseksi – "Suurin osa kavereistani jättää ruuan väliin"19.3.2017 08.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu