Minne mennä

Monipuoliset konsertit tuovat väriä Helsingin kulttuurisyksyyn

Yksi Etnosoi!-festarin päävieraista on eteläafrikkalainen pitkän linjan tekijä Dizu Plaatjies, joka muistuttaa eteläisen Afrikan huikean monipuolisesta perinteestä.

B Chuan Photography

Etnosoi! tuo väriä Helsingin kulttuurisyksyyn jo 31. kerran, tänä vuonna konsertteja järjestetään ympäri Helsinkiä 3.–12. marraskuuta muun muassa Korjaamolla, Malmitalossa ja Vuotalossa.

Yleisölle on tarjolla ensiesityksiä, ainutlaatuisia kohtaamisia ja pitkän uran juhlintaa, perinteistä isänpäivän lastentapahtumaa unohtamatta. Luvassa on esimerkiksi mustalaismusiikkia, flamencoa, joikua, bluesia ja arabialaista musiikkia.

Kansainväliset päävieraat ovat eteläafrikkalainen pitkän linjan tekijä Dizu Plaatjies, joka muistuttaa eteläisen Afrikan huikean monipuolisesta perinteestä, sekä Leyla McCalla Yhdysvalloista, joka puolestaan heijastaa sitä, miten monissa kulttuureissa Yhdysvaltojen juuret ovat. McCalla aloittaa syksyn maailmankiertueensa Helsingistä.

Hänen rohkeudestaan käsitellä rankkojakin aiheita musiikin kautta kertoo tammikuussa julkaistava kolmas sooloalbumi Capitalist Blues, jossa laulaja-multi-instrumentalisti käsittelee kapitalistiyhteiskunnan psykologisia ja tunnepohjaisia vaikutuksia.

Festivaalin käynnistää uniikki kohtaaminen iltapäivän ilmaiskonsertissa Kallion Tenho Restobarissa pyhäinpäivänä 3. marraskuuta. Kansanmuusikko Päivi Hirvonen esittää soolo-ohjelmistoaan, mukanaan myös ainutlaatuinen vieras. Senegalista kotoisin oleva Rane Diallo on suomalaisille tuttu Galaxy- ja Hasse Walli & Asamaan -yhtyeistä, mutta kotimaassaan Senegalissa hän on varsinainen musiikkikuuluisuus, joka on tehnyt yhteistyötä kaikkien suurien nimien kuten Youssou N'Dourin kanssa.

Arabialaisen musiikin uranuurtaja Suomessa, Al-Teslim, on kutsunut 30-vuotiskonserttinsa vieraiksi kaksi valovoimaista muusikkoa Iso-Britanniasta: syyrialaislähtöiset Rihab Azar ja Jamal Al-Saqqa. Mustalaismusiikin orkesteri on puolestaan jopa 19-henkisen kokoonpanon ensikonsertti. Kutsu käy matkalle mustalaismusiikin eri maisemien halki, kaaleenlauluista gospeliin ja mustalaistanssista.

Ääniä pohjoisesta -konsertti esittelee kaksi hyvin erilaista ääntä pohjoisesta. Solju-yhtyeestä ja UMK-kilpailusta tuttu Hildá Länsman on löytänyt harmonikansoittaja Viivi Maria Saarenkylän kanssa mielenkiintoisen musiikillisen yhteyden VILDÁ-duossa, kun taas maailman pohjoisin flamencolaulaja Anna Murtola julkaisee konsertissa ensimmäisen soololevynsä, jossa maistellaan myös tango- ja arabialaistunnelmia.

Pitkää uraa juhlitaan myös kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitisen 75-vuotisjuhlakonsertissa, joka on jo loppuunmyyty.

Lasten Etnosoi-ohjelmassa kuullaan, mitä Plaatjies on saanut Sibelius-Akatemian GloMas-opiskelijoiden kanssa aikaan sekä nautitaan balilaisen tanssin ja espanjalaisen klovnerian kohtaamisesta. Etnosoi!n ohjelmistoon kuuluu myös luentoja, Meet the Artist -tilaisuuksia, kursseja ja näyttely – tänä vuonna osa oheisohjelmassa järjestetään yhteistyössä Pasilan kirjaston kanssa Pasilassa soi! -kirjaston juhlaviikon kunniaksi.

Etnosoi-festarin järjestää Maailman musiikin keskus. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus, Liikenneturva, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä, Taiteen edistämiskeskus, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma ja Trio-Offset. Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen.

www.etnosoi.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu