Puheenaihe

12-henkinen porukka asuu nyt 400 neliön historiallisessa huvilassa Helsingistä – "Talo on meille unelmakohde"

KULOSAARI   Villa Andersin sai uuden elämän kommuunista. Nyt huvilassa asuu 11 aikuista ja yksi lapsi.

Valtteri Leijon (edessä), Anna Laurila ja Sakari Pulkkinen ovat Kulosaaressa sijaitsevan 400-neliöisen Villa Andersinin uudet vuokralaiset. Heidän lisäkseen talossa asuu myös Annan tytär Milena, 1, sekä kahdeksan muuta ihmistä.

Päivi Tuovinen

Kulosaaressa sijaitseva 400-neliöinen Villa Andersin kätkee sisäänsä hieman toisenlaisen elämän kuin arvoalueella on totuttu.

Osin antiikkihuonekaluilla kalustetussa huvilassa toimii nimittäin 11 noin kolmekymppisen aikuisen ja yhden lapsen yhteisö. Kimppakämpäksi talo tuntuu suorastaan luksukselta.

Asukkaat muuttivat taloon kuukausi sitten. Yhteisöidean takana ovat serkukset Sakari Pulkkinen ja Valtteri Leijon.

– Ajattelin alkuun itsekin, että tämä on niin hieno paikka, että olemmeko edes ansainneet näin hienoa, toteaa Pulkkinen.

– Ykkösprioriteettimme on, että halusimme luoda tästä kodin. Jokainen voi tulla tänne omana itsenään ilman, että tarvitsee pelätä muiden torjumista.

Serkukset huomasivat kesäkuun lopussa Oikotiellä asuntoilmoituksen, jossa tarjottiin vuokralle seitsemän makuuhuoneen vuonna 1923 valmistunutta arvohuvilaa.

Kasassa oli aluksi kolme kimppakämppää etsivää kaverusta, mutta kun asuntoilmoitus huvilasta osui silmään, syntyi ajatus suuremmasta yhteisöstä.

– Tämä on meille unelmakohde. Täysin ajatustemme mukainen. Sitten rupesimme laskemaan paperilla, että minkälaiset kulut talossa on, Leijon toteaa.

Kolmikko kokeili sosiaalisen median voimaa. Asukkaita etsittiin Facebookin kautta ilmoituksella ja videolla. Videolla kolmikko kertoi etsivänsä samanhenkisiä kanssaeläjiä kotiin, jossa voisi itsekin kasvaa ja kehittyä.

Tulevilta asukkailta toivottiin muun muassa tupakoimattomuutta, kohtuullista alkoholin käyttöä, sosiaalisuutta ja innostusta uusiin asioihin. Yhteydenottoja tuli noin 60.

– Ensin kävimme keskustelua chattailemalla, sitten puhelu- tai videopuheluilla ja viimeisenä ryhmätapaamisella. Haimme ihmisiä, jotka hakevat kokemuksia, ei sitä, että asuminen olisi mahdollisimman halpaa, jatkaa Leijon.

– Toivomme, että viikottaisissa kokouksissamme jokainen toisi äänensä kuuluville, sanoo Valtteri Leijon (kesk.). 

Taloon muutti lopulta kuusi miestä, viisi naista sekä yhden asukkaan, Anna Laurilan, reilun vuoden ikäinen Milena-tytär.

– Tapasin Sakarin yhteisen ystävämme syntymäpäivillä. Minusta se tuntui johdatukselta. Koin heti, että tämä on se paikka, toteaa Espoosta Kulosaareen muuttanut Laurila.

Annan ja Milenan muuttaminen taloon mietitytti alkuun. Miten pikkulapsen kanssa asuminen kommuunissa sujuisi?

Kuukauden asumisen jälkeen Milenan kuuluminen yhteisöön on Leijon mukaan ollut ”suuri rikkaus”.

Osa asukkaista opiskelee ja osa käy töissä. Asukkaat maksavat 20–28-neliöisistä huoneistaan vuokraa 500–850 euroa riippuen siitä, onko huone jaettu vai oma.

– Halusimme tänne erilaisia ihmisiä, emme mitään kuplaa. Joustavuus ja ratkaisukeskeisyys ovat kuitenkin tietenkin tärkeitä, sanoo fysioterapeutti, joogaohjaajana työskentelevä Leijon.

Yhteisön arvoihin kuuluu, että kaikkia kuunnellaan ja kaikki ovat samanarvoisia. Kerran viikossa pidettävässä yhteispalaverissa kaikkien on mahdollista päästä ääneen.

– Olemme tuoneet tänne uudenlaista elämää, sanoo Sakari Pulkkinen. Vieressä Anna Laurila ja tytär Milena Jokinen, 1, sekä Valtteri Leijon. Kuvat: Päivi Tuovinen

Ensimmäisen kuukauden aikana yhdessä ei ole arjen puristuksessa paljon ehditty touhuamaan, mutta suunnitelmia kuitenkin jo on.

– Meillä on erilaisia taitoja. Haluamme luoda tänne aktiivista tilaa, workshoppeja, pitää luentoja ja järjestää tapahtumia. Meillä on paljon positiivista annettavaa myös ympäristölle, sanoo Pulkkinen.

Keittiön pöydän ääressä on käyty jo pitkiä keskusteluita. Yhdessä aletaan käymään ehkä myös avannossa, joka sijaitsee kivenheiton päässä.

Workshoppeja ja tapahtumia

Kulosaaressa sijaitsee vuonna 1923 valmistunut Villa Andersin, joka vuokrattiin lokakuun alusta alkaen kommuunin käyttöön. Huvila on yksityisomistuksessa.

Yhteisön tarkoituksena on alkaa järjestää erilaisia workshoppeja ja muun muassa hyvinvointiin ja itsensä kehittämiseen liittyviä tapahtumia. Ulkopuolisille järjestetyt tapahtumat ovat alkoholittomia.

Myös talon omistaja on suhtautunut myönteisesti ajatukseen erilaisista tapahtumista.

Yhteisön nimissä on perustettu Kulosaaren huvilayhteisö -nimiset Facebook-sivut. Toiminnan taustalla on ajatus niin sanotusta kibbutsi-yhteisöstä, jossa yhdessä tekeminen perustuu vapaaehtoisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuoren lapsiperheen arki Kalasatamassa sai kansainvälistä huomiota – "Taivalkoskellakaan elämä ei ollut niin yhteisöllistä kuin täällä"20.9.2018 20.15
Muuttamassa kimppakämppään? Näin opiskelija saa eniten asumistukea16.7.2018 07.40
Eroäiti perusti kommuunin 8 huoneen omakotitaloon – "En ymmärrä, miksi tämän hienoutta ei ole aiemmin hoksattu"28.5.2017 18.45
Vuokrattavia kimppa-asuntoja suunnitellaan Helsinkiin – "Enemmän tilaa yhteisessä suuressa asunnossa"22.3.2017 18.55
Aiheuttaako suvun yhteinen kesämökki riitoja? – Aarne Lummaalla on 46 vuoden kokemus sopuisasta kimppaomistamisesta2.2.2018 07.30
Kommuunissa voi asua myös vauvan kanssa – "Kiva, että ympärillä on elämää"29.9.2016 18.40
Helsinkiläiset omakotirakentajat toteuttavat täällä unelmiaan – "Ehkä Suomen väljin kaava"21.10.2017 11.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu