Puheenaihe

3 900 000 000 euroa – Suomen velkaisimman kunnan lainataakka paisuu taas – ”Menemme äärirajoilla”

TALOUSARVIO Espoo rakentaa ja korjaa ensi vuonna lähes 800 miljoonalla eurolla. Velkataakka kasvaa yli 400 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kritisoi rajusti verotulontasausjärjestelmää, jolla joka vuosi siirretään noin 200 miljoonaa euroa espoolaisilta veronmaksajilta muille Suomen kunnille. Rahat Mäkelä käyttäisi mieluimmin kaupungistuvan Espoon kehittämiseen.

Paivi Tuovinen

Raju investointitahti ja velkaantuminen jatkuvat Espoossa myös ensi vuonna.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän talousarvioehdotuksen mukaan koko Espoo-konserni käyttää ensi vuonna investointeihin lähes 800 miljoonaa euroa. Summalla korjataan kouluja, jatketaan länsimetron kakkosvaiheen rakentamista, parannetaan väyliä ja aloitetaan uuden raidehankkeen, raidejokerin, rakennustyöt.

Espoon jo nyt arvioitu olevan Suomen velkaisin kunta, kun mittarina käytetään peruskaupungin ja sen tytäryhtiöiden yhteenlaskettua lainakantaa asukasta kohden. Helsingin Uutiset kertoi viime keväänä, että vuoden 2017 lopulla Espoo -konsernilla oli velkaa jo lähes 3,5 miljardia euroa.

Investointeihin tarvittavat eurot kasvattavat Espoon jo ennestään raskasta velkataakkaa. Ensi vuonna uutta velkaa otetaan Mäkelän budjettikirjan mukaan 120 miljoonaa euroa. Kun mukaan lasketaan kaupungin osittain omistamien yhtiöiden, kuten Länsimetro Oy, tarvitsemat rahat, nousee Espoo-konsernin lainamäärä ensi vuonna yli 423 miljoonaa euroa.

Tämä tarkoittaa, että espoolaisten velkataakka nousee liki 4 miljardiin.

Konsernivelkojen ennakoidaan nousevan peräti 1,2 miljardia euroa siihen saakka, kunnes länsimetron jatke vuonna 2023 valmistuu.

–  Menemme velanotossa äärirajoilla. Velan kasvu on saatava taittumaan vuoden 2023 jälkeen, myöntää Mäkelä.

Hän muistuttaa kuitenkin, että perustaltaan Espoon talous on vahva, ja lähivuosien aikana toteutuvien investointien uskotaan lisäävän Espoon haluttavuutta asuinpaikkana.

– Myös yritykset ovat parantuvien raideyhteyksien ansiosta entistä kiinnostuneempia Espoosta.

Kaupunginmittavat rakentamispäätökset ovat Mäkelän mukaan jo kiihdyttäneet yksityistä rakentamista Espoossa.

– Tällä on suuri merkitys Espoon tulevalle työpaikka- ja verotulokehitykselle.

Myönteisen talouskehityksen ja työllisyyden paranemisen myötä Mäkelän talousarvioesityksessä arvioidaan, että kaupungin kassaan kilahtavien veroeurojen määrä kasvaa tämän vuotisesta arviosta yli neljä prosenttiyksikköä. Euroissa kasvu merkitsisi yhteensä lähes 1,6 miljardin verotuloja.

– Arvio on täysin realistinen. Aiempina vuosina taantuman jälkeen verotulojen kasvu on ollut jopa suurempaa, Mäkelä huomauttaa.

Hän muistuttaa, että työttömyysaste on Espoossa edelleen kahdeksan prosentin tuntumassa.

– Erityisen huolissani olen siitä, että meillä on niin paljon nuoria, jotka ovat vailla työtä. Se on haaste sekä kaupungille että täällä toimiville yrityksille.

Lähivuosien investoinnit painottuvat Espoossa länsimetron ja raidejokerin vaikutusalueille.

Mäkelä nostaa Leppävaaran hyväksi esimerkiksi siitä, millainen vaikutus radan läheisyydellä on kaupunkikeskuksen kehitykseen.

– Asukastyytyväisyysmittausten mukaan Leppävaaran alueella asuvat ovat tyytyväisimpiä tarjolla oleviin palveluihin.

Espoon talousarvio 2019

  • Toimintamenot (peruskaupunki+ liikelaitokset+ taseyksiköt): runsaat 2,2 miljardia euroa.
  • Verotulot: vajaat 1,6 miljardia.
  • Vuosikate 2019 lopussa: 211 miljoonaa euroa (738 e/asukas)
  • Investointimenot (peruskaupunki+liikelaitokset+taseyksiköt): 310 miljoonaa euroa. Lainamäärä 871 miljoonaa euroa (3 017 e/asukas)
  • Espoo-konsernin investointimenot (sis. mm. länsimetro): noin 800 miljoonaa euroa. Espoo-konsernin lainamäärä runsaat 3,9 miljardia euroa (vajaat 14 000 euroa/asukas)
  • Valtuusto päättää talousarviosta 5. joulukuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinki muutti liikennejärjestelyjä: Espoon bussit palaavat mutta eivät saa enää valoetuuksia – "Länsimetro on nyt ensisijainen yhteys"12.10.2018 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu