Puheenaihe

Robottibussi ottaa uuden harppauksen Suomessa – tältä näyttää uusi 10 matkustajan bussi, joka "kulkee säässä kuin säässä"

Japanilainen MUJI vastaa pikkuisen robottibussin ulkoasusta. Istumapaikkoja bussissa on kymmenelle.

Sensible 4

Ensi vuoden alkupuoliskolla Vantaan Kivistössä kulkee aiempaa suurempi, itseohjautuva robottibussi.

Suomalainen, itseohjautuvien ajoneuvojen järjestelmiin erikoistunut Sensible 4 ja japanilainen designyhtiö MUJI ovat luoneet "maailman ensimmäisen kaikissa sääolosuhteissa kulkevan" robottibussin, joka ajaa säässä kuin säässä.

Gacha-niminen bussi kulkee maksimissaan 40 kilometriä tunnissa. Istumapaikkoja bussissa on kymmenelle matkustajalle, seisomapaikkoja kuudelle.

Sensible 4 vastaa bussin ajojärjestelmästä, MUJI designista ja käyttäjäkokemuksesta.

Robottibussi esitellään yleisölle ensi maaliskuussa, jonka jälkeen se aloittaa liikennöintinsä. Vantaalla bussi kulkee Kivistössä, jossa on aiemminkin testattu kuskitonta bussia yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Viime kesänä "Kivistön pikkumusta" kulki kahta eri reittiä. Myös Vantaan asuntomessuilla vuonna 2015 kokeiltiin robottibussiliikennettä.

Yritysten tavoitteena on, että Gacha tulisi markkinoille vuonna 2020. Kuluttajille kuljetuspalveluja voisi tarjota mahdollisesti vuonna 2021.

Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala totesi Vantaan Sanomille aiemmin tänä vuonna, että robottibussi toimisi parhaiten esimerkiksi niin sanotussa syöttöliikenteessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Näyttää ihan vaahtokarkilta, mutta mitä jos tämä sekoaa?" – Testissä Helsingin uusin robottibussi17.6.2018 17.45
Kalasataman terveysaseman itsekseen puhuva ja 55 000 euroa maksanut robotti ärsyttää – ensin avautui professori, nyt psykoterapeutti Hesarissa18.5.2018 09.08
"EZ10 ei osaa väistää odottamattomia esteitä" – Robottibusseilla riittää vielä oppimista16.5.2018 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu