Puheenaihe

Professori: Ilmasto ei pelastu laskemalla syntyvyyttä Suomessa – "Suomen väestönsäätely olisi vain hienosäätöä"

ILMASTONMUUTOS   Asiantuntijan mukaan ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii radikaaleja toimia.

Jos länsimaat onnistuvat päästötavoitteissaan, ei niiden väestönkasvu kuormita ilmastoa, arvioi Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Liski.

Suomessa ollaan yhtä aikaa huolestuneita ennätyksellisen matalasta syntyvyydestä sekä korkeista ilmastopäästöistä.

Ristiriitaisessa tilanteessa lapsen hankintaa voidaan pitää joko tärkeänä tekona talouden kasvulle ja huoltosuhteen ylläpitämiselle tai kuormittajana ilmastolle.

Ongelman ratkaisu vaatii sen, että ihmisten elämästä aiheutuu pienempiä päästöjä."

Lasten syntyvyyden vaihtelu ei Suomessa kuitenkaan vaikuta ilmaston lämpenemiseen suoraan, arvioi Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Liski.

Liski toimii ilmastotutkimuksen yksikön päällikkönä.

– Tarvittavat muutokset ilmaston lämpenemiseen ovat niin isoja, että Suomen väestönsäätely olisi vain hienosäätöä. Ongelman ratkaisu vaatii sen, että ihmisten elämästä aiheutuu pienempiä päästöjä. Kyseessä on dramaattisempi kehitys kuin syntyvyyden heilahtelu Suomessa.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on sanonut haluavansa Suomen hiilineutraaliksi vuoteen 2045 mennessä. Jos näin kävisi, ei syntyvyyden kasvulle olisi esteitä ilmastollisesta näkökulmasta.

– Jos päästöt onnistutaan länsimaissa muuttamaan riittävän pieneksi, ei väestönkasvu lisäisi päästöjen määrää, Liski sanoo.

Liskin mukaan väestönkasvun yhteys ilmastopäästöihin on oleellinen ja tärkeä asia.

– Jos väestönkasvu on nopeaa, ilmastotavoitteiden ja kestävän kehityksen tavoitteiden tavoittaminen on hankalaa.

Vaikutukset riippuvat kuitenkin siitä, mitä maata tarkastellaan.

– Köyhissä maissa väestönkasvu on nopeampaa, mutta yhden ihmisen tuottamat kasvihuonepäästöt ovat matalammat kuin vauraissa maissa, joissa syntyvyys on pienempi.

Suomi on vauras maa, jonka maantieteellinen sijainti lisää ilmastopäästöjä.

– Suomessa ollaan pohjoisessa ja lämmitys aiheuttaa päästöjä. Myös matkat ovat pitkät. Korkea elintaso on kuitenkin tärkeä syy päästöihin.

Liski korostaa, että syntyvyyden vai ilmastopäästöjen yhteys on niin herkkä asia, että sitä täytyy tarkastella monesta näkökulmasta.

– Jos kasvihuonekaasuja pitää saada pienemmäksi ja samalla riittävästi laadukasta ruokaa, niin se on helpompaa, jos ihmisiä on vähemmän.

Toinen näkökulma näkee talouden kasvun tärkeänä.

– Joku voisi ajatella, että taloudellisen hyvinvoinnin ansiosta voidaan kehittää yhteiskunnallisia ja teknologisia ratkaisuja, joita ilmastonlämpenemisen hillintä edellyttää, Jari Liski toteaa.

Kriittinen raja lähestyy

Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raportin mukaan maapallon lämpötila on noussut noin asteella esiteollisesta ajasta.

Jos lämpeneminen jatkuu nykyistä vauhtia, 1,5 asteen rajan arvioidaan ylittyvän vuosisadan puoleen väliin mennessä.

Rajan ylittäminen aiheuttaisi merkittäviä riskejä sekä ihmisille että luonnolle.

Raportin mukaan päästöjä voidaan vähentää vain radikaaleilla toimilla kaikilla toimialoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Työnantajan tarjoama parkkipaikka verolle, tiemaksuilla alennettaisiin HSL:n lipunhintaa jopa 30% – näillä keinoilla päästöjä aiotaan vähentää6.11.2018 07.10
Ministeriöt listaavat keinoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kriittinen raja luultua lähempänä – "Mikään teko ei ole liian pieni"8.10.2018 09.31
Eikö lasten tehtailu enää kiinnosta? Vauvoja syntyi alkuvuonna selvästi vähemmän kuin ennätysalhaisena vuonna 201713.8.2018 19.33
Syntyvyys laskee entistä jyrkemmin: viime vuonna 2 658 vauvaa vähemmän kuin edellisvuonna11.4.2017 11.38
Älä vaivu synkkyyteen ilmastonmuutoksen vuoksi – Asiantuntija vinkkaa: "Tee nämä 5 hyvää tekoa maapallolle"8.10.2018 13.05
Kysely: Lähikaupan säilyminen huolettaa ihmisiä ilmastonmuutosta enemmän13.9.2018 13.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat