Puheenaihe

Lääkäri: Tämän virheen ihmiset tekevät etsiessään tietoja vaivoistaan netistä

TERVEYS Etsitkö diagnooseja netistä? Gynekologi Riina Katainen tietää, mihin se voi johtaa.

Riina Katainen.

Lehdistökuva

Internetistä voi saada sairauksista harhaanjohtavaa tietoa. Tietoa hakiessa pitäisi aina muistaa lähdekritiikki.

Tämän asian on havainnut gynekologi Riina Katainen, joka väittelee joulukuussa Turun yliopistossa tohtoriksi vaihdevuosioireista.

– Nykyaikana potilaat ovat usein perehtyneet vaivaansa tai sairauteensa paljonkin ennen vastaanotolle tuloa. Minusta tämä on erinomainen asia. Tähän kuitenkin liittyy myös ongelmia. Tavallisen ihmisen on hyvin vaikeaa erottaa epäluotettava lähde luotettavasta. Netissä on paljon kaupallisia sivustoja, jotka vaikuttavat uskottavilta. Lisäksi Google-haku nostaa keskustelupalstat hakutulosten kärkeen. Keskustelupalstoilta saa helposti vääristynyttä tietoa, hän sanoo.

Katainen on myös Suomen gynekologiyhdistyksen jäsenlehden Syklin päätoimittaja.

Yleinen virhepäätelmä on se, että yhden ihmisen kertomuksen perusteella päätellään, että asia on aina näin. Internetin keskustelupalstoille kirjoittavat kuitenkin yleensä ne, joilla on huonoja kokemuksia.

– Esimerkiksi tästä voisin nostaa hormonikierukan. Me gynekologit kohtaamme päivittäin potilaita, jotka ovat todella tyytyväisiä hormonikierukkaansa. He, joilla on negatiivisia kokemuksia, ovat pieni vähemmistö. Heillä, jotka ovat tyytyväisiä ei valitettavasti kuitenkaan ole mitään tarvetta kirjoittaa kokemuksistaan keskustelupalstoille.

– Tämän lisäksi on syytä muistaa, että kommentoijilla ei ole yleensä minkäänlaista lääketieteellistä osaamista, ja he ovatkin saattaneet ymmärtää asioiden lääketieteellisen puolen oleellisesti väärin.

Katainen kertoo, että naiset uskaltavat nykyään hakea apua kiusallisiinkin vaivoihin.

– Epäilen tässä tapahtuneen muutosta, sillä nuorehkot ja keski-ikäiset naiset tulevat usein vastaanotolle kärsittyään jostakin vaivasta melko lyhyen aikaa, kun taas iäkkäämmät naiset ovat usein kärsineet ongelmastaan jo pitkään ennen vastaanotolle hakeutumista.

Gynekologi pitää hienona, että häveliäisyys gynekologisiin vaivoihin liittyen vähenee.

– Ymmärrän, ettei esimerkiksi virtsankarkailusta tai seksiin liittyvistä kivuista haluta puhua kaverille, mutta gynekologille niistä voi aivan hyvin tulla kertomaan. Meille kiusallisetkin asiat ovat arkipäivää.

Katainen valmistui lääkäriksi vuonna 2008. Erikoistuminen gynekologiksi vei yhteensä seitsemän vuotta.

– Aika kuulostaa pitkältä, mutta monilla aikaa kuluu enemmän, hän sanoo.

– Gynekologeilla erikoistumiseen kuuluu gynekologialla työskentelyn lisäksi yhdeksän kuukautta terveyskeskuksessa työskentelyä ja puoli vuotta kirurgialla työskentelyä. Erikoistumiskoulutuksesta puolet on suoritettava muussa kuin yliopistosairaalassa eli käytännössä tämä tarkoittaa toiselle paikkakunnalle muuttoa.

Niinpä työkokemusta on kertynyt terveyskeskuksista ja sairaaloista niin Turusta, Hämeenlinnasta, Laitilasta, Uudestakaupungista, Lahdesta kuin Maarianhaminastakin.

Katainen pitää huolestuttavana sitä, että julkisen terveydenhuollon resurssit ovat rajalliset ja kaikessa pyritään tehostamaan.

– Tämän seurauksena vastaanottoajat ovat usein lyhyet. Luulen, että pääosa lääkäreistä keskustelisi mielellään potilaidensa kanssa perusteellisesti ja pohtisi kattavasti erilaisia vaihtoehtoja. Käytettävissä oleva aika ei vaan tähän valitettavasti aina riitä, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Missifinalisti Saara, 24 sanoo suoraan: "Paneminen on kivaa, mutta kuka maksaa kulut"22.10.2018 21.41
Nuoret kiinnostuivat ilmaisesta ehkäisystä – "Tiedusteluita tulee enemmän kuin aikaisemmin"5.6.2018 19.10
Käytkö suihkussa joka päivä? Ei kannattaisi, sanoo lääkäri8.10.2018 21.36
IL: Sadat tuhannet suomalaiset käyvät pissalla liian usein – nyt jonotetaan lääkäriin30.10.2018 05.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu