Puheenaihe

Ministeriön uudelle suunnitelmalle täystyrmäys – ”Lähinnä vaikeuttaisi avun saantia”

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Mielenterveysalan asiantuntijat ovat huolissaan sisäministeriön ajamasta lainmuutoksesta potilastietojen avaamiseksi poliisille

Asiantuntijoiden mukaan lainmuutos laajentaisi merkittävästi poliisin pääsyä arkaluontoisiin potilastietoihin ja rikkoisi luottamussuhteen potilaan ja hoitavan henkilön välillä.

– Mielenterveyden häiriöt herättävät ihmisissä usein häpeää, mikä nostaa jo nyt kynnystä hakeutua avun piiriin. Tilastojen mukaan mielenterveyspotilaat eivät tee sen enempää rikoksia kuin muutkaan väestöryhmät, korostaa psykiatri ja Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck.

Terveydenhuollon nykyiset ilmoitusoikeudet ja -velvollisuudet kattavat hänen mukaansa uhkien torjumisen. 

– Hoitosuhteen luottamuksellisuus on vaikuttavan hoidon kulmakiviä. Lainmuutos ei siten tuottaisi toivottuja tuloksia, vaan lähinnä vaikeuttaisi avun saantia, Wahlbeck korostaa.

Mielenterveysalan ammattilaiset painottavat, että jo nykyisen rikoslain mukaan kaikilla on velvollisuus ilmoittaa poliisille suunnitteilla olevasta törkeästä rikoksesta. 

Terveydenhuollon henkilöstöllä on myös velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus ja ilmoittaa poliisille lapseen kohdistuneista seksuaali- ja väkivaltarikoksia koskevista epäilyistä.

Lisäksi poliisin oikeutta saada potilastietoja laajennettiin entisestään vuonna 2015. 

Muutoksen myötä poliisille saa ilmoittaa välttämättömiä potilastietoja, jos terveydenhuollon henkilöstö on työssään saanut tietoja, joiden perusteella ”on syytä epäillä jonkun olevan vaarassa joutua väkivallan kohteeksi”.

Potilaan oman tai muiden turvallisuuden vaarantumista estetään parhaiten hoitamalla ihmisten mielen ongelmia. 

Lähes puolet suomalaisista kokee mielenterveyden häiriön jossakin elämänsä vaiheessa, mutta valtioneuvoston kanslian selvityksen mukaan vain puolet heistä saa tarvitsemaansa hoitoa.

– Suomi on ollut eturivin maita mielenterveyteen liittyvien käytäntöjen ja potilasoikeuksien kehittämisessä. Kiireellä ja ilman kunnollista perustuslakivaliokunnan käsittelyä läpi vietävä lainmuutos olisi ennennäkemätön takaisku potilaan yksityisyyden suojalle ja turvallisuudelle Suomessa, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka sanoo.

Turvallisuutta edistetään kannanottajien mukaan parhaiten takaamalla pääsy hyvään hoitoon vaikeissakin tilanteissa ja varmistamalla, etteivät yksilöt tai perheet jää ongelmien kanssa yksin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Henkilön viranomaisvastaisuus" olisi riittävä syy – HS: Poliisille halutaan pääsy arkaluontoisiin terveystietoihin 6.11.2018 09.09
Hus: potilastietojärjestelmä toimii, kaksi leikkausta peruttiin9.11.2017 11.23
Ministeri Risikko paljastaa: "Näemme pian ajan, jolloin suomalaisten potilastiedot hakkeroidaan"22.3.2017 20.18

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu