Puheenaihe

Poliitikko ajoi taksia 10 tunnin vuoron: Käteen jäi 46,92 euroa – ”Pisti miettimään”

Kansanedustaja Jukka Kopra tutustui taksinkuljettajan työhön ratin takaa. Kuva ei liity tapaukseen. – 

Matilda Isohella / arkisto

Kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Jukka Kopra (kok.) otti tuntumaa taksinkuljettajan työarkeen tavalla, joka pysäytti hänet. Kopra kertoo kokemuksistaan blogissaan.

– Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenenä on hyvä ottaa tuntumaa liikennealan töihin, joten suoritin alkusyksystä taksinkuljettajan kokeen ja sain taksinkuljettajan ajoluvan, Kopra kertoo.

Viime viikonloppuna hän ajoi lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön taksia Etelä-Karjalassa, Savitaipaleella. Hän kertoi asiakkaille ajavansa ensimmäistä vuoroaan ja asiakkaat ymmärsivät kuljettajan ajoittaisen epävarmuuden reittien valinnassa ja maksupäätteen käytössä.

Työvuoron rahallinen anti oli kuitenkin sangen niukka. 

– Tein töitä 10 tuntia ja ajoin vuoroni aikana 12 asiakaskyytiä ja 164 kilometriä. Tekemästäni työstä yrityksen kassaan kertyi verollisena 245,80 euroa. En nostanut palkkaa työstä lainkaan, mutta työnantajan laskelman mukaan tekemäni työn teettäminen olisi maksanut noin 120 euroa, Kopra laskee.

Verojen ja pakollisten työnantajamaksujen jälkeen Kopran kouraan jäi 46,92 euroa. Tuntipalkka oli siis 4,69 euroa.

Tämä pisti kansanedustajan mietteliääksi.

– Tämän vuoron perusteella taksinkuljettajan palkka on liian pieni. Jos ajojen määrä olisi kuukauden tällä tasolla niin kuljettajan bruttokuukausipalkka olisi 1 251 euroa, josta käteen jäisi noin 750 euroa, Kopra ihmettelee.

Yhteiskunnallisten maksujen osuus työn teettämisen yhtälöstä on Kopran mielestä liian suuri. 

– Kun verrataan työn teettämisen hintaa ja siitä työntekijän käteen päättyvää osuutta havaitaan, että vain noin kolmannes työn hinnasta päätyy työntekijälle. 

– Ei ihme, että monien mielestä Suomessa ei kannata työllistää. Tämä ei koske ainoastaan taksialaa vaan kaikkea työllistämistä, Kopra muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taksien uhkapeli häiritsee asiakaspalvelua – "Meilahden kelavalikoija" sai 1 117 kyytitilausta, hyväksyi vain 221.11.2018 19.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu