Puheenaihe

Itä-Hakkilan metallimies Toni, 42, otti oppia Bull Mentulalta ja menestys alkoi vuodessa – "Joku on sanonut myös Dressmann-mieheksi"

KEHONRAKENNUS Toni Perkkiö menestyi SM- ja MM-kisoissa.

Toni Perkkiö haluaa antaa ilon näkyä suorituksissaan.

Paivi Tuovinen

Kehonrakennusguru Jari "Bull" Mentulalla on oma suojattinsa Vantaalla: Toni Perkkiö, 42. Perkkiöllä on yhtä eläimellinen lempinimi kuin valmentajallaan.

– Se on Silver fox eli Hopeakettu. Joku on sanonut myös Dressmann-mieheksi: sopisin kuulemma mainokseen, mies nauraa.

Vantaalainen Perkkiö on bodannut vuoden ajan Mentulan verkkovalmennusohjelman turvin, ja tulosta on tullut kilpailuissakin: Syyskuussa hän voitti Suomen kehonrakennusliiton kisoissa SM-kultaa yli 40-vuotiaiden alle 90-kiloisten sarjassa ja hopeaa yleisessä sarjassa. Samana viikonloppuna hän otti myös kultaa ja hopeaa toisen kehonrakennusliiton PCA:n kilpailuissa Espoossa.

Äskettäin hän sijoittui Englannin Birminghamissa kuudenneksi PCA:n MM-kisoissa, joissa ei ollut paino- eikä pituusrajoja.

– Olin aika finaalissa sen jälkeen. Nyt pitää levätä ja treenata vain kevyesti pari kolme viikkoa, Perkkiö tuumii.

Perkkiö harjoittelee punttisalilla tavallisesti 5–6 päivänä viikossa, tunnin kerrallaan. Kisoihin valmistautuessaan hän sisällyttää harjoitteluunsa myös kävelyä ja tiukentaa ruokavaliotaan. Perkkiö oli ankaralla dieetillä kesän alusta MM-kisoihin asti.

– Kisat ottavat aina koville, koska rakastan syömistä. Kisadieetillä ruokavalio on hyvin rajallinen: saa vetää vain tyyliin puuroa, munanvalkuaisia, kanaa, riisiä ja parsakaalia. Normaalisti ruokavalio ei ole yhtä tiukka, vaan välillä voi herkutellakin.

Perkkiön mukaan kroppa tuntui ajoittain raskaalta, kun turhaa nestettä karistettiin kehosta ja rasvaprosenttia laskettiin yli 10:stä noin 4:ään.

– Toiseksi viimeisellä viikolla ennen MM-kisoja alkoi tuntua tosi pahalta. Jalat alkoivat olla hyytelöä. Lähetin Bullille viestiä, että pääsisinkö syömään juustohampparia. Lupa herui isoon hamppariateriaan ja maltilliseen jälkiruokaan, Perkkiö naurahtaa.

Kilpailujen jälkeen kuria on löysätty lisää.

– Heti maanantaina söin makaroonilaatikkoa. Suklaamaitoakin on tullut juotua useampi litra. Nyt paino on jo 93 kiloa, kun kisoissa se oli arviolta 87.

Perkkiö kiinnostui kehonrakennuksesta jo yläasteikäisenä, kun hän näki tv:stä bodauskisoja ja Arnold Schwarzeneggerin elokuvia. Vantaalainen on harrastanut lajia tosissaan parikymppisestä ja parina viime vuotena hän on myös osallistunut kisoihin.

– Olen toteuttanut nuoruuden unelmaa. Kehonrakennuksessa kiehtoo se, kun siinä voi koko ajan kehittyä ja nähdä selkeästi työnsä tulokset.

Kehonrakennuksessa lihakset viritetään äärimmilleen. Perkkiö on välttynyt bodauksessa vammoilta.

– Oikea hauikseni on kyllä revennyt kerran, mutta sekin tapahtui polttareissa, kun kokeilin tankotanssia.

Perkkiön mukaan kehonrakennus on hänelle elämäntapa, eikä lajin lopettaminen ole käynyt milloinkaan mielessä.

Perkkiö aikoo kuitenkin höllätä tahtia, perhesyistä. Kun treenaa täysillä kisoihin, jää perheelle ja kotiaskareille turhan vähän aikaa.

– Luulen, että pidän ensi vuonna välivuoden kilpailuista. Vaimo on antanut siihen malliin palautetta, Perkkiö hymähtää.

Äskettäisissä MM-kisoissa Perkkiö esiintyi Weekndin säveltämän r&b:n tahtiin ja Seija Lindgrenin loihtiman koreografian mukaan. Lihaksia korostetaan minuutin kestävässä esityksessä ruskettavan rasvan ja öljyn avulla.

– Parhaimpia puoliani ovat esiintyminen ja lavakarisma: nautin lavalla olemisesta, ja se välittyy yleisölle. Ei haittaa vaikka siellä joutuu seisomaan pienissä housuissa, Perkkiö virnistää.

Bodauskisoissa näkee yllin kyllin jäykkiä ja totisia kehonrakentajia, mutta ilmeikäs vantaalaismies haluaa antaa ilon näkyä suorituksissaan.

– Se on salainen aseeni.

Luonto on antanut miehelle sopivan ruumiinrakenteen lajin harrastamiseen.

– Tässä haetaan x-muotoa, ja siksi pitää olla kapea lantio ja leveät hartiat.

Perkkiö pitää heikkoutenaan pieniä käsiä.

– Olen yrittänyt kehittää niitä ylimääräisillä treeneillä. Hauikseni ympärysmitta on nyt 45 senttiä.

Itä-Hakkilan metallimies

Toni Perkkiö on viettänyt lapsuutensa Hakunilassa. Hän asuu Itä-Hakkilassa vaimonsa ja poikansa kanssa.

Perkkiö työskentelee Helsingissä metallialalla.

Kehonrakennus on hänelle elämäntapa eikä muille harrastuksille jää aikaa.

Tänä vuonna hänelle on karttunut menestystä Suomen kehonrakennusliiton ja PCA-liiton kisoissa, SM- ja MM-tasoilla. Aiemmin Perkkiö on menestynyt IFBB:n alaisissa kilpailuissa. Vuonna 2017 hän sai kultaa Fitness Classicin SM-kisoissa yli 40-vuotiaiden alle 80-kiloisten sarjassa ja 2016 SM-pronssia Nordic Fitness Expossa samassa painoluokassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Karon,11, esimerkki sai äidinkin aloittamaan triathlon-treenauksen – "Totta kai osallistutaan, kultaseni"16.8.2018 06.40
K-kaupan lihamestari Tomi, 33, aikoo taittaa puolikkaan – näin mies treenaa 8 tunnin työpäivien lomassa23.9.2018 18.05
Lätkä yhdisti kolmen perheen amerikkalaistytöt Espoossa – isä ihastelee suomalaisjunnujen treenaamista15.9.2018 16.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu