Puheenaihe

Asukkaat riemuitsevat – KHO torppasi useat kiistellyt rakentamishankkeet Helsingissä, sen sijaan Malmin kentän puolustajille pettymys

Retkellä Vartiosaaressa

Kaisa Pajanen

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kertoi torstaina ratkaisuista, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia Helsingin uusien asuinalueiden rakentamiseen sekä liikennejärjestelyihin.

KHO vahvisti muun muassa hallinto-oikeuden kannan, jonka mukaan Helsinki ei pääse rakentamaan asuntoja kiistellyille Tuomarinkylän pelloille. Aluetta puolustaneet asukasaktiivit riemuitsivat päätöksestä tuoreeltaan.

Niin ikään KHO vahvisti hallinto-oikeudessa tehdyt kumoavat päätökset Länsiväylän, Turunväylän, Hämeenlinnanväylän ja Lahdenväylän kaupunkibulevardeista. Ratkaisu vaikuttaa paitsi asuntorakentamiseen myös sisääntuloväylien liikenteeseen.

KHO pysytti voimassa myös hallinto-oikeuden kumoavat päätökset Keskuspuiston rakentamisesta sekä Vartiosaareen ja Ramsinniemeen osoitetusta rakentamisesta, Ilmalan varikkoalueen rakentamisesta ja Pitäjänmäellä Teknos Oy:n tehdasalueen ympärille osoitetusta rakentamisesta.

Päätös tarkoittaa muun muassa, ettei Vartiosaareen ei päästä rakentamaan asuinaluetta vastoin Helsingin suunnitelmia. 

LUE MYÖS: Kaupunki vähättelee KHO:n päätöstä – "Ei vaaranna Helsingin kaavoitusta 2020-luvulla"

Nurin menivät KHO:ssa myös päätökset Viikintien eteläpuolen peltoalueelle, Viikin koetilan lähelle sekä niin sanotun Gardenian alueelle kaavailluista uusista asuntoalueista. 

KHO katsoi, että Viikintien eteläpuoleiselle peltoalueelle osoitettu rakentaminen voisi merkittävästi heikentää suojelun perusteena olevia luonnonarvoja Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura 2000 -alueella.

Malmin lentoasemaa koskevat valitukset sen sijaan hylättiin KHO:ssa.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että edellytykset alueen osoittamiselle yleiskaavassa asuinkäyttöön olivat olemassa. Myöskään maakuntakaavan kulttuuriympäristön vaalimista koskeva ominaisuusmerkintä ei ollut esteenä alueen rakentamiselle yleiskaavassa esitetyllä tavalla.

Malmin kentän puolustajat uskovat kuitenkin edelleen kentän säilyttämiseen. Puheenjohtaja Timo Hyvönen Malmin lentoaseman ystävät ry:stä sanoo, että alueella on voimassa niin sanottu vaarantamiskielto, joka liittyy ympäristöministeriön käsittelyssä olevaan suojeluhakemukseen.

Hyvösen mukaan kielto estää Malmin alueen rakentamisen ennen kuin suojelupäätös saa lainvoiman. Alueelle on tulossa suojeluesitys myös luonnonsuojelulain perusteella, Hyvönen kertoo. 

KHO:n päätös tarkoittaa samalla, että Helsingin uusi yleiskaava saa nyt lain voiman ja alkaa ohjata asemakaavoitusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Isoja osia Helsingin yleiskaavasta käsitellään KHO:ssa – Malmin kenttä, kaupunkibulevardit, Vartiosaari, Keskuspuisto...30.5.2018 13.15
Helsingin yleiskaava: Hallinto-oikeuteen tehtiin 50 valitusta 23.5.2017 11.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu