Puheenaihe

Helsinki ei pidä KHO:n kaavapäätöstä merkittävänä – näitä jättihankkeita jatketaan

KHO torppasi muun muassa Helsingin suunnitelmat Hämeenlinnan väylän muuttamisesta kaupunkibulevardiksi. Tältä bulevardisuunnitelma näytti vuonna 2016.

3D Render / Helsingin kaupunki

Helsingin kaupungin yleiskaavan laatijat katsovat, ettei Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu vaaranna Helsingin lähivuosien kaavoitustavoitteita.

KHO kumosi torstaina antamassaan ratkaisussa useita kiisteltyjä kohteita yleiskaavasta.

Kaupunkiympäristön toimialalla kuitenkin katsotaan, että kyse oli vain joistakin kohteista, eikä KHO:n päätös kokonaisuudessaan vaikuta Helsingissä merkittävästi 2020-luvun kaavoitukseen.

– Helsingin hallinto-oikeuden helmikuussa tekemä ratkaisu yleiskaavasta jäi suurimmalta osaltaan voimaan. Yleiskaavasta kumottiin eräitä osia. Muilta osin yleiskaava sai kuitenkin nyt lainvoiman. Kumotuilta osin voimaan jää yleiskaava 2002, Kaupunkiympäristön toimialan tiedotteessa todetaan.

KHO kumosi muun muassa useat kaupunkibulevardihankkeet sekä Keskuspuiston, Tuomarikylän peltojen ja Vartiosaaren rakentaminen.

Yleiskaavassa mukana olevien useiden suurhankkeiden valmistelu jatkuu kuitenkin edelleen. Tällaisia hankkeita ovat muun muassa raidejokerin varren rakentaminen sekä Vihdintien bulevardin sekä Tuusulanväylän bulevardin rakentaminen.

Myös Viikin-Malmin pikaraitiotie voidaan toteuttaa yleiskaava 2002:n pohjalta, vaikka Lahdenväylän kaupunkibulevardimerkintä kumottiin.

Malmin lentokentän alueella uusi yleiskaava tulee niin ikään voimaan ja suunnittelua voidaan jatkaa sen pohjalta, kaupunki katsoo.

Tuomarinkylän kartanon alueella raitiotieyhteys ja lähikeskusta voidaan toteuttaa sekä Tuusulanväylän vartta tiivistää asuntorakentamiseen. Rakentamista ei voi kuitenkaan ulottaa valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen alueelle.

Vartiosaaren osalta tilanne on auki. Yleiskaava 2002:ssa Vartiosaari on merkitty selvitysalueeksi, jonka maankäyttö ratkaistaan yleiskaavalla tai osayleiskaavalla. Vartiosaaren jatkosuunnittelun tavoitteita arvioidaan kaupungin mukaan myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Asukkaat riemuitsevat – KHO torppasi useat kiistellyt rakentamishankkeet Helsingissä, sen sijaan Malmin kentän puolustajille pettymys8.11.2018 11.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu