Puheenaihe

Psykologit tulevat nyt päiväkotiin – "Varhaista puuttumista orastaviin ongelmiin"

LAPSET Pääkaupunkiseudun pilottihanke kerää tietoa psykologien käytöstä alle 6-vuotiaiden varhaiskasvatuksessa.

Vantaalla aiotaan kokeilla psykologien osaamisen tuomista varhaiskasvatuksen arkeen vahvistamaan moniammatillista tukea lapsille ja heidän perheilleen.

Anton Soinne

Vantaa aikoo palkata ensi vuonna kolme psykologia työskentelemään varhaiskasvatuksessa muun henkilöstön rinnalla. Kaupunginhallitus hyväksyi budjettikäsittelyssään vuoden mittaisen pilottihankkeen, joka toteutuessaan tekee Vantaasta pääkaupunkiseudun päänavaajan psykologipalvelujen käytössä alle 6-vuotiaiden varhasikasvatuksessa. Lopullisen ratkaisun hallitukselta hyväksynnän saaneesta hankkeesta tekee kaupunginvaltuusto.

Psykologien on määrä aloittaa työnsä ensi vuoden elokuussa, jolloin toiminnan kustannukset, runsaat 160 000 euroa, jakaantuisivat kahdelle eri vuodelle. Palvelut kohdistetaan Vantaan niin sanotuille myönteisen erityiskohtelun alueille, joilla lasten ja perheiden tukemiselle on suurimmat tarpeet.

– Kun pilotissa on mukana vain kolme psykologia, tämä kohdentaminen on luonnollisesti järkevää toiminnasta saatavan hyödyn kannalta, arvioi kaupunginvaltuutettu (vihr.) sekä itsekin psykologi ja opettaja Minna Atiye, joka yhdessä Juha Malmin (sin.) ja Mika Kasosen (kok.) kanssa siivitti hanketta valtuustokysymyksellä virkamieskäsittelyyn.

Atiye pitää psykologien pilotointia hyvänä avauksena, mutta korostaa, että varhaiskasvatukseen olisi syytä saada myös alle 6-vuotiaille omat kuraattoripalvelut.

Samaa mieltä on myös Vantaan perusopetuksen johtava koulupsykologi Tuija Harakka.

– Mutta nämä psykologitkin ovat jo upea juttu, hän iloitsee.

– Tämä tukee nimenomaan varhaista puuttumista orastaviin ongelmiin. Alle kouluikäisille saadaan nytkin tarvittaessa apua sosiaali- ja terveydenhuollon piiriin kuuluvilta psykologeilta, jotka tekevät erittäin hyvää työtä, mutta resurssit eivät juurikaan mahdollista pitkäkestoista mukanaoloa päiväkotien arjessa.

Harakan mukaan psykologien työstä esiopetuksessa saatu kokemus on ollut "mielettömän hyvää".

– Olen ylpeä, että Vantaa tekee tällaisen pilotin jo ennen kuin palvelut toivon mukaan tulevat lakisääteisiksi koko varhaiskasvatukseen. Tarve on jo niin moneen kertaan todettu.

Sekä Harakka että varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Katjamaria Halme korostavat, että tuomalla psykologien osaaminen päiväkotien arkeen vahvistetaan entisestään moniammatillista työskentelyä lasten ja lapsiperheiden tueksi.

– Psykologit ovat mukana suunnittelemassa ja arvioimassa lasten tarvitsemia tukitoimia ja heidän työnsä tukee myös vanhempia matalan kynnyksen palveluna. On paljon tutkimustietoa siitä, että jo aivan ensimmäiset ikävuodet ovat erittäin tärkeitä lapsen itsesäätelyn ja tunne-elämän kehityksen kannalta. Näihin varhaisvaiheisiin suunnatut resurssit ovat äärimmäisen kannattavia, Halme kiteyttää.

Uusi organisaatio

Vantaalla esiopetuksen psykologit samoin kuin esiopetuksen, koulujen ja toisen asteen kuraattorit kuuluvat nykyisellään sosiaali- ja terveystoimen alaisuuteen, perusopetuksen psykologit perusopetuksen johtavan koulupsykologin alaisuuteen ja toisen asteen psykologit ovat nuoriso- ja aikuiskoulutuksen määräaikaisen, vastaavan psykologin alaisia.

Vuoden alussa kaikki keskitetään uuteen sivistystoimen opiskeluhuollon yksikköön, jonka päällikkönä toimii Tuija Harakka alaisinaan neljä opiskeluhuollon esimiestä. Yksi esimiehistä saa alaisikseen esiopetuksen ja perusopetuksen psykologit, samoin varahaisopetukseen suunnitellut psykologit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu