Puheenaihe

Rikoslakiin kokonaan uusi aseen määritelmä – radiologinen ase toisi jopa 8 vuotta linnaa

Törkeä tietoliikenteen häirintä voidaan jatkossa tuomita myös terroristisessa tarkoituksessa tehdyksi rikokseksi.

Arkisto / Anton Soinne

Törkeän datavahingonteon, tietoliikenteen häirinnän ja tietojärjestelmän häirinnän eräät tekotavat on mahdollista katsoa jatkossa terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi rikoksiksi, kun terrorismirikosten rangaistussäännösten laajennukset tulevat voimaan.

Terrorismirikosten torjuntaa ollaan tehostamassa rikoslakiin tehtävillä muutoksilla. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa muutokset tulemaan voimaan 15. marraskuuta. Muutoksilla pannaan täytäntöön terrorismirikoksia koskeva EU:n direktiivi.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä törkeistä tietoverkkorikoksista tuomitaan vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään seitsemän vuotta. Enimmäisrangaistus on siten kaksi vuotta ankarampi kuin sellaisista vastaavista törkeistä tietoverkkorikoksista, joita ei ole tehty terroristisessa tarkoituksessa.

Lisäksi säädetään rangaistavaksi terroristisessa tarkoituksessa tehty radiologista asetta koskeva rikos, josta tuomitaan vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksaksi vuodeksi. Radiologisella aseella tarkoitetaan radioaktiivisen aineen käsittelyyn liittyvää laitetta, joka voi aiheuttaa kuoleman, vakavan terveyden vaarantumisen tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle tai ympäristölle.

Itseopiskelusta terrorismirikoksen tekemistä varten tulee myös rangaistavaa. Nykyisin rangaistavaa on koulutuksen ottaminen vastaan toiselta henkilöltä. Itseopiskelu voi koskea esimerkiksi räjähteiden, aseiden tai haitallisten aineiden valmistusta tai käyttöä. Kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten tuomitaan sakkoa tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Myös matkustaminen Suomeen terrorismirikoksen tekemistä varten on tulossa rangaistavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu