Puheenaihe

Yksinkertainen konsti pienentää perintöverotusta – asiantuntija antaa esimerkin 200 000 euron asunnosta

Kaikki perintoasioiden kanssa tekemisiin joutuvat eivät huomaa, että hallintaoikeuden pidättäminen leskellä vaikuttaa selvästi perintoveron suuruuteen.

Anne Lahnajärvi / arkisto

Hallintaoikeuden pidättämisellä on huomattava vaikutus maksettavaan perintöveroon. Hallintaoikeudella tarkoitetaan, että henkilö voi käyttää ja pitää hallussaan esimerkiksi kiinteistöä. Kiinteistöä ei kuitenkaan voi myydä.

Avioliitosta leskeksi jääneellä on aina vähintään hallintaoikeus puolisoiden yhteiseen asuntoon. Hallintaoikeuden omaisuuteen voi myös testamentata jollekin henkilölle tai omaisuutta voi lahjoittaa jollekin ja pidättää itsellään hallintaoikeuden omaisuuteen.

Asianajotoimisto Susiluodon asianajaja ja osakas Mari Lampenius kannattaa hallintaoikeuden pidättämistä esimerkiksi testamentissa. Hallintaoikeuden pidättämisellä on merkittävä vaikutus perintöveroon.

– Testamentissa voi ja kannattaa säilyttää hallintaoikeus esimerkiksi leskelle. Sillä on selvä vaikutus perintöveroon, sanoo Lampenius.

– Hallintaoikeusvähennyksen saa myös, jos jo elinaikanaan lahjoittaa omaisuutta esimerkiksi lapselle ja pidättää itsellään hallintaoikeuden.

Erityisen paljon suomalaisia kiinnostaa kiinteän omaisuuden, kuten asunnon siirtäminen tai testamenttaaminen jälkipolville.

Asianajaja Lampenius esittää yksinkertaistetun laskelman hallintaoikeuden vaikutuksesta perintöveroon. Laskelmassa on arvioitu 200 000 euron arvoisesta asunto-osakkeesta tehtävää hallintaoikeusvähennystä, kun hallintaoikeuden saaja on 65 vuotias. 

Esimerkkitapauksessa hallintaoikeus pienentää asunto-osakkeen perintöverotuksessa käytettävää arvoa peräti 80 000 euroa.

– Mitä nuorempi hallintaoikeuden saaja on sitä enemmän se vaikuttaa ikäkertoimen kautta vähennykseen eli hallinta-ajan pituus vaikuttaa siihen, kuinka paljon vähennystä saadaan, Lampenius kertoo.

Hallintaoikeus ei siirrä verotusta mitenkään. Omaisuus, jonka perilliset ovat saaneet ja josta perintöverot on maksettu, ei joudu uudelleen verotettavaksi, vaikka hallintaoikeuden saanut esimerkiksi leski kuolisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu