Puheenaihe

Yritysjohtaja keräsi Lottajärjestölle ison omaisuuden – oli aikansa talousnero

Historian tutkija ja filosofian tohtori

Maja Genetz oli taitava liikenainen. Hänet nimettiin kauppaneuvokseksi vuonna 1954.

Harva tietää, että yksi Lottajärjestön kivijaloista oli paitsi nainen, myös miltei talousneroksi nostettu yritysjohtaja.

Kauppaneuvos Maja Genetz toimi vuosina 1938–1944 Lottajärjestön keskusjohtokunnan jäsenenä ja muonitusjaostopäällikkönä. Hän oli taitava liikenainen, jonka johdolla Lottajärjestön muonitustoiminta kehittyi laajamittaiseksi liiketoiminnaksi 1930-luvun lopulla.

Lottajärjestö vastasi muun muassa erilaisten suurtapahtumien ruokahuollon järjestämisestä. Yksi 1930-luvun suurimmista joukkomuonituksista oli vapaussodan päättymisen 20-vuotisjuhla Helsingissä. Juhlallisuuksiin osallistui 25 000 rintamamiestä.

Tarina kertoo, että tapahtumaa edeltävänä yönä Maja Genetzin puhelin soi ja häneltä kysyttiin, voisivatko lotat muonittaa vielä ennalta sovitun lisäksi 5 000 miestä lisää. Genetz totesi, ettei se ole ongelma ja ruokahuolto järjestyi.

Sodan aikana Genetz johti Lottajärjestön rajatoimistoa, jossa suunniteltiin linnoitustyömaiden muonitusjärjestelyt, Lottajärjestön tarjoama sotatoimialueen ruokahuolto, lottakanttiinien toiminta sekä Itä-Karjalan majoitusliiketoiminta.

Vuodesta 1929 lähtien Genetz oli autoliike Oy Nikolajeff Ab:n palveluksessa. Hän aloitti konttoripäällikkönä, työskenteli vuosina 1934–1948 apulaisjohtajana ja lopuksi toimitusjohtajana vuoteen 1959 saakka. Sanottiin, että se mitä Genetz ei tiennyt autoista ja automaailman ongelmista, ei ollut tietämisen arvoista.

Sodan jälkeen Genetz organisoi myös Suomen Naisten Huoltosäätiön ja Työmaahuolto Oy:n toimintaa. Hänen vastuullaan oli muun muassa Helsingin vuoden 1952 olympialaisten ruokatarjoilu.

Lauantaina 10. marraskuuta Lottamuseolla Tuusulassa vierailee arvostettu historian tutkija ja filosofian tohtori Maritta Pohls, joka kertoo lisää Genetzin elämästä.

Pohlsin luento Genetzista alkaa kello 14. Vapaa pääsy. Lottamuseon osoite on Rantatie 39, Syväranta.

Maja Genetz

Flora Maria (Maja) Genetz (1901 Viipuri – 1970) oli suomalainen yritysjohtaja ja kauppaneuvos.

Maja Genetzin vanhemmat olivat eversti Olli Valter Genetz ja Sigrid von Pfaler.

Genetz tuli ylioppilaaksi 1920 ja teki opintomatkoja Ruotsiin ja Saksaan.

Hän toimi Nikolajeff Oy:n konttoripäällikkönä 1929, myyntipäällikkönä 1930, apulaisjohtajana 1934 ja toimitusjohtajana vuodesta 1948.

Tätä tehtävää hän hoiti vuoteen 1959 asti.

Genetz oli yksi Työmaahuolto Oy:n perustajista 1944.

Hän oli Lotta Svärd -järjestön keskusjohtokunnan jäsen 1938–1944, muonitusjaoston päällikkö 1930-luvulla ja sota-aikana rajatoimiston johtaja. Hän organisoi sotien jälkeen myös Suomen Naisten Huoltosäätiön toimintaa ja vastasi muun muassa Helsingin olympialaisten ruokatarjoilusta.

Kauppaneuvoksen arvo hänelle myönnettin 1954. Genetz toimi vielä 1960–1970 tukkuliike Suuros Oy:n toimitusjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu