Puheenaihe

"Turha syyttää, jos maksat 8–9 euroa palkkaa" – menestyvät siivousyrittäjät teilaavat KL:ssä väitteet suomalaisista työntekijöistä

Siivousta väisttötiloissa on päätetty tehostaa jo nyt. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Menestyvät siivousalan kasvuyrittäjät eivät yhdy viime vuosina yhä yleisemmin esitettyyn väitteeseen, että suomalaiset työntekijät välttelisivät siivoustyötä.

Kasvuyritys Kiffelin perustaja Jenni Parpala sanoo Kauppalehdelle, että työntekijäpulaa valittavien yrittäjien kannattaisi mennä peilin eteen ja miettiä, onko palkkaus kohdallaan.

– Ihan turha ruveta työntekijöitä syyttämään, jos maksat 8-9 euroa palkkaa. Kuka pystyy Helsingin päässä sillä lähtemään töihin? Jokaisella työntekijällä pitäisi olla mahdollisuus tienata omalla työllä leipä pöytään, sanoo Parpala Kauppalehdelle.

Parpalan aloittaessa yrittäjänä vuonna 2013 hän maksoi alan "tessin" mukaista palkkaa, mutta työntekijöitä oli hankala löytää ja vaihtuvuus oli suurta.

Nyt yritys menestyy, vaikka alkupalkat on nostettu 12 euroon ja täyspäiväiset saavat 15 euroa tunnilta. Vuosi sitten Parpalalla oli kolme työntekijää, nyt yhteensä parikymmentä.

Myös toisessa alan kasvuyrityksessä, Koti Puhtaaksi Oy:ssa, on huomattu sama ilmiö. 

Tampereella ja Helsingissä toimivalla yhtiöllä on nyt yli 50 työntekijää. Hakijoita olisi monin verroin enemmän: suomalaisilta työnhakijoilta on tullut vuoden aikana kyselyitä yli 1 000.

Yrittäjä Henri Haho kertoo KL:lle, että yritys alan keskivertoa parempaa palkkaa, joka on noin 11–13 euroa tunnilta. Palkan ohella Haho korostaa työoloja ja muita etuja. Koti Puhtaaksi sijoittui viime vuonna kärkipäähän Suomen parhaimpien työpaikkojen joukossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuoren lapsiperheen arki Kalasatamassa sai kansainvälistä huomiota – "Taivalkoskellakaan elämä ei ollut niin yhteisöllistä kuin täällä"20.9.2018 20.15
Siivoojat poljettiin palkkakuoppaan: 1 000 euroa/kk19.4.2013 10.43
Suomen kouluttamista ulkomaisista diplomi-insinööreistä tuli ensin siivoojia ja sitten ravintolan pitäjiä – "Järjestelmän kannalta ei mitään järkeä"23.3.2018 09.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu