Puheenaihe

Piippaako maksa? – Se voi olla merkki kroonisesta stressistä

Alkoholin ohella krooninen stressi näyttää tutkimuksen mukaan aiheuttavan rasvamaksan kehittymistä.

sauvo jylhä

Rasvamaksa ei ole pelkästään runsaan alkoholin käytön seurausta vaan myös krooninen stressi voi aiheuttaa maksan rasvoittumista.

Turun yliopistossa tutkijana työskentelevä Liisa Ailanen totesi väitöstutkimuksessaan, että rasvamaksa kehittyy myös terveellistä ruokaa syövillä koe-eläimillä.

Tutkimuksen mukaan neuropeptidi Y estää maksan rasvahappojen hapettumista energiaksi, jolloin maksaan kuljetettu ja siellä tuotettu rasva alkaa kerääntyä aiheuttaen rasvamaksan.

Neuropeptidit ovat hermoston toimintaan vaikuttavia viestimolekyylejä.

Neuropeptidi Y myös lisää kolesterolin tuotantoa maksassa, mikä aiheuttaa veren kolesterolitason nousua. Maksan aineenvaihdunta muuttuu niin, että sokeria varastoidaan enemmän glykogeeniksi.

– Neuropeptidi Y näyttäisi siis tehokkaasti varastoivan kaiken mahdollisen energian, ikään kuin pahan päivän varalle, Ailanen toteaa.

– Kun varastot lopulta täyttyvät, sokeriaineenvaihdunta alkaa heiketä, ja riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kasvaa.

Runsaskalorisen ruokavalion ja liian neuropeptidi Y:n aiheuttamaa aineenvaihdunnan häiriötilaa pystyttiin tutkimuksessa parantamaan lääkehoidolla.

Koe-eläimet reagoivat lääkehoidolle Ailasen mukaan eri tavoin riippuen neuropeptidi Y:n määrästä.

– Sen vaikutusten estäminen näyttäisikin olevan hyödyllistä nimenomaan sellaisilla yksilöillä, joilla lihavuuteen liittyvät aineenvaihduntasairaudet johtuvat kroonisen stressin tai geneettisen perimän aiheuttamasta neuropeptidi Y:n lisääntymisestä, hän arvioi.

– Koska yksilöt reagoivat ympäristön eri ärsykkeille eri tavoin, ja myös mekanismit lihavuuden ja sen liitännäissairauksien taustalla vaihtelevat, tarve yksilölliselle lääkehoidolle on ilmeinen.

Filosofian maisteri ja diplomi-insinööri Liisa Ailanen väittelee Turun yliopistossa perjantaina 16.11. Väitöksen alana on farmakologia, lääkekehitys ja lääkehoito.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Fitnessmallin sydän oli pysähtyä nuorena – "Minulle alkoi kehkeytyä nälkiinnyttämisestä rasvamaksa"9.8.2017 06.45
Tämä pännii usein duunissa – ”Kiire ja töiden epätasainen jakautuminen stressaavat”31.10.2018 20.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu