Puheenaihe

"Suomessa jyllää kissakriisi" – sijaiskoteja hylätyille kissoille kaivataan kipeästi, muuten uhkana on eläimen lopettaminen

LEMMIKIT Kissojen auttamistyölle on perustettu #MIAUtoo-kampanja.

Kissoille tarvitaan sijaiskoteja.

Arkisto / Juha Perämäki

Suomessa jyllää kissakriisi, jonka vuoksi löytöeläintalot ovat täynnä ympäri maata, kertoo SEY eli Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Tilanpuutteen takia eläinsuojeluyhdistykset tarvitsevat kissoille loppuelämän kotien lisäksi myös väliaikaisia pitopaikkoja eli sijaiskoteja.

Sijaiskodissa kissa saa turvallisessa kotiympäristössä toipua koettelemuksistaan ja odotella rauhassa loppuelämän kotia.

SEYn arvion mukaan Suomessa hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa. Kissojen auttamistyöhön kerätään varoja #MIAUtoo-kampanjalla vuoden loppuun asti. Kampanja kohdentaa rahaa muun muassa kissojen hoitoon ja leikkautuksiin.

Kunnalliset löytöeläintalot hoitavat kissoja 15 vuorokauden ajan, ja mikäli kissoille ei siinä ajassa löydy kotia, voidaan ne joutua lopettamaan.

Suomessa lopetetaan yli 2 000 koditonta kissaa vuodessa sopivan kodin puutteessa. Kodittomia kissoja on ollut tänä syksynä poikkeuksellisen paljon, minkä vuoksi yhä useammalla kodittomalla kissalla on lopetusuhka edessään.

Sijaiskotien tarve on suuri paitsi hylättyjen kissojen osalta, myös erityisesti niin sanotuilla populaatiokissoilla. Kissapopulaatiot ovat peräisin leikkaamattomista, ulkona liikkuvista kissoista. Niiden kannat ovat selvässä kasvussa.

– Populaatiokissoja tulee meille koko ajan enemmän. Erityisen tärkeä merkitys sijaiskodilla on juuri näille puolivilleistä kissapopulaatioista pelastetuille eläimille. Ne tarvitsevat rauhallisen ympäristön, jossa niitä voi pikkuhiljaa sopeuttaa elämään ihmisten kanssa. Voisikin sanoa, että sijaiskodit ovat populaatiokissojen ainoa mahdollisuus uuteen elämään, kertoo SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Vaatimukset kissojen sijaiskodille

Eläimiä kunnioittava, vastuuntuntoinen ja täysi-ikäinen huoltaja.

Valmis ottamaan eläimen hoitoon myös hyvin lyhyellä varoitusajalla ja tekemään tarvittaessa pitkäjänteistä työtä aran kissan sosiaalistamiseksi.

Valmis sitoutumaan eläimen hoitoon ennalta määrittelemättömäksi ajaksi (viikoista kuukausiin), huolehtimaan eläimestä kuin omastaan ja valmis luopumaan siitä, kun uusi koti löytyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Palomiehet poseerasivat kissojen kanssa – "Kesäkissailmiö ei ole kadonnut mihinkään"2.8.2018 19.36
Sairas lemmikkikissa nälkiintyi kuoleman kieliin – pariskunnalle kovat sakot ja 2 vuoden eläintenpitokielto6.11.2018 10.34
"Piilokoiravihaa on enemmän kuin kissavihaa" – kissojen vapaana ulkoilu saa tunteet leimahtamaan17.7.2018 19.40
Helsingin eläinsuojelu otti huostaansa yli 400 eläintä – Suurin osa hylätyistä oli kissoja21.2.2017 14.29
Yli 10 koiraa tai kissaa voi löytyä pienestä kerrostaloasunnosta – eläinten keräilijät työllistävät viranomaisia22.3.2018 16.26
Belgiasta Suomeen palannut lemmikinomistaja hämmästyi kissojen kovaa kohtelua – "Olen sanonut naapureille, että voi tulla keskustelemaan"23.5.2018 06.50
Tutkija järkyttyi siitä, miten Suomessa rääkätään lemmikkejä – USU: Koiranpennun hukuttaminen wc-pönttöön siistimmästä päästä 7.11.2018 10.24
Ei ole isäntää karvoihin katsominen! – Tuija Palonen kehräytti lemmikkikoiransa irtokarvat langaksi, ja nyt hänen Jarmo-miehellään on upea Musti-paita15.9.2018 11.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu