Puheenaihe

Uudistus lisäsi isien vapaita vain vähän – joka neljäs pysyy töissä vauvasta huolimatta

Joka neljäs isä ei pidä vapaata töistä lapsen synnyttyä, vaikka siihen olisi mahdollisuus aina kaksivuotispäivään asti.

Else Kyhälä

Isät ovat isyys- tai vanhempainvapaalla Kelan mukaan nyt keskimäärin 36 arkipäivää. Joka neljäs isä ei pidä lapsen saatuaan lainkaan vapaata.

Ennen vuoden 2013 isyysvapaauudistusta isät pitivät vapaita keskimäärin 33 arkipäivää.

Uudistuksen jälkeen isät voisivat pitää vapaita aiempaa pitempään ja joustavammin. Isän vapaat eivät enää vähennä äidin vapaita.

Vanhempainpäivärahaa saaneiden isien osuus on suurin Pohjanmaalla ja pienin Kymenlaaksossa.

– Maakunnissa, joissa isät pitivät ahkerasti isyysvapaita vanhempainrahakauden jälkeen, vapaat olivat myös keskimääräistä pidempiä, kertoo suunnittelija Siru Keskinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Pisimmät vapaat pidettiin Ahvenanmaalla, jossa isät olivat vapaalla keskimäärin 46 arkipäivää ja lyhyimmät Päijät-Hämeessä, jossa vapaa kesti keskimäärin 32 arkipäivää.

Isyysvapaa kestää enintään 54 arkipäivää eli noin yhdeksän viikkoa. Isä voi pitää vapaata 1–18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa.

Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää sen jälkeen, kun vanhempainrahan maksaminen on loppunut. Isyysvapaat on pidettävä siihen mennessä, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Kela maksaa isyysvapaan ajalta isyysrahaa.

Vanhempainvapaalle voi jäädä jompikumpi vanhemmista, tai vanhemmat voivat olla vapaalla vuorotellen. Vanhempainvapaa kestää 158 arkipäivää eli noin puoli vuotta, ja Kela maksaa sen ajalta vanhempainrahaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Läheisenpäivä vai isänpäivä? – Helsinki ei ohjeista juhlien vietosta päiväkodeissa: "Tärkeintä lapselle on, että joku tulee paikalle"7.11.2018 06.40
Isien osuus vanhempainvapaasta ei pitene – HS: Ministeri kaataa perhevapaiden uudistuksen9.2.2018 14.56
Yle: Bitcoin teki perheenisästä miljonäärin – Juha, 28, sijoitti 500 euroa ja lunasti voitot juuri oikeaan aikaan1.11.2018 15.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu