Puheenaihe

"Vieläkö Don Johnson Big Band on olemassa?" – kysymys sai tänään viimeinkin vastauksen

Don Johnson Big Band päätti kuuden vuoden hiljaiselon

Matti Sipiläinen

Kuudessa vuodessa ehtii tapahtua paljon.

Kuusi vuotta sitten Donald Trump Yhdysvaltain presidenttinä oli ajatus, jota kukaan ei olisi voinut ajatella. Kuusi vuotta sitten kukaan tuskin olisi aavistanut Brexitiä.

Kuusi vuotta sitten ilmestyi myös Don Johnson Big Bandin viimeisin studioalbumi Fiesta. Nopeasti liikkuvassa musiikkimaailmassa se on pitkä aika olla ilman julkaisua.

– Välillä ihmiset saattoivat tulla sanomaan "että voi vitsi se DJBB oli hyvä bändi". Vaikka emme koskaan lopettaneet, yhtyeen solisi Tommy Lindgren nauraa.

– Olemme nyt yhden sinkun julkaisseet ja siitä on tullut tosi hyvää palautetta. Osa muistaa keitä olemme, osa ei, rumpali ja tuottaja Kari Saarilahti jatkaa.

Nyt on kuitenkin aika päättää hiljaisuus ja se päätetäänkin rytinällä. Don Johnson Big Band julkaisi perjantaina 9. marraskuuta kuudennen levynsä Physical Digital, mutta se ei jää ainoastaan siihen. Yhtye nimittäin aikoo julkaista seuraavan levynsä jo keväällä.

– Normaalisti olemme julkaisseet levyn kolmen vuoden välein. Nyt piti tehdä jotain, Saarilahti virnistää.

Kuudessa vuodessa yhtyeessä on tapahtunut myös muutoksia. Suurimpiin kuuluu muun muassa se, että bändin pitkäaikainen yhteistyökumppani, beatboxaaja Felix Zenger, on nyt virallisesti kokoonpanon viides jäsen.

– En keksi muuta syytä kuin, että se oli salakavala yritys sysätä vastuuta minun niskoilleni, Zenger kommentoi tuloaan yhtyeeseen.

– Kyllä mä keksin muutakin. Sä lasket meidän keski-ikää ja olet ihan helvetin mukava jätkä. Ja mitä järkeä olisi jättää noin komea mies pois meidän promomateriaaleista, Lindgren heittää.

– Tommy, kai sä tajuat, että tämä bändi on nyt 20 prosenttisesti turkulainen, entisestä pääkaupungistamme kotoisin oleva Zenger sivaltaa takaisin.

Zengeriä on kuultu tavalla tai toisella lähes kaikilla yhtyeen aiemmilla julkaisuilla. Nyt mies kuitenkin oli yhdessä kosketinsoittaja Johannes Laihon kanssa isossa roolissa suunnittelemassa uuden levyn äänimaisemaa.

– Tavallaan olisikin ollut ehkä vähän outoa, että joku bändin ulkopuolinen olisi tehnyt niin ison osan, Zenger pohtii.

– Kyllä tämä levy olisi kuulostanut ilman Felixiä aika erilaiselta kuin Felixin kanssa, Lindgren vahvistaa.

Toinen muutos on tapahtunut yhtyeen levytyssopimuksessa. Aiemmin levy-yhtiöiden alaisuudessa toiminut bändi tekee tällä kertaa lähes koko prosessin itse.

– Siitä asti kun LiveNation laittoi puljun kiinni, olemme olleet kodittomia. Eikä silloin ollut uutta musaakaan. Kävimme kyllä soittamassa biisejä levy-yhtiöissä, mutta sen kierroksen aikana aloimme yhä vahvemmin miettimään, että mihin levy-yhtiötä tarvitaan. Bändin alussa teimme kaiken itse, joten tämä on monella tapaa paluu juurille, Lindgren avaa kuviota.

– Olemme aikaisemmin olleet levy-yhtiössä diilillä, jossa vastaamme itse kaikesta musiikillisesta ja levy-yhtiö markkinoinnista. Se oli aika selkeä jako. Sellaista sopimusta ei kuitenkaan ollut nyt tarjolla, joten päädyimme tällaiseen ratkaisuun, Laiho jatkaa.

Kaikki jäsenet tiedostavat, että kyseessä on aiempaa isompi taloudellinen riski.

– Kyllä sinne muutama kymppitonni menee. Nykyaikana asiat voidaan tehdä niin halvalla tai kalliilla, kuin halutaan. Tämä sopi meille, Saarilahti toteaa.

– Nyt on mielenkiintoista nähdä, että kuinka ihmiset löytävät biisit. Olemme kuitenkin aina olleet sitä mieltä, että taide kuuluu kaikille. Aina levy-yhtiöillä ollessamme kieltäydyimme ehdottomasti kopiosuojaamasta levyjämme. Jos jengi ostaa levyn, niin kiva. Jos jengi kopioi sen, niin hienoa. Jos ei ole rahaa ja pöllii sen, niin antaa mennä. Totta kai olisi kiva, että jengi ostaisi, mutta tärkeintä on, että porukka kuulee biisit.

DJBB keikkailee

09.11. Espoo, Sellosali,

10.11. Kuopio, Ilona

15.11. Tampere, Klubi + support Sansa

16.11. Oulu, Ilona

17.11. Vaasa, Club Teatro

24.11. Levi, Hullu Poro Areena

08.12. Turku, Domino-sali

20.12. Helsinki, Tavastia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu