Puheenaihe

Kansanedustajalta tiukka syytös: Veikkaus ottaa Suomen köyhiltä ja antaa rikkaille – "Käänteinen Robin Hood-järjestelmä"

RAHAPELIT Kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) lähtisi purkamaan Veikkauksen monopoliasemaa raskaalla kädellä.

Kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) ottaa tiukasti kantaa Veikkauksen toimintaan.

Pekka Ruissalo

Kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) ottaa tiukasti kantaa Veikkauksen toimintaan. Elovaara on ollut viime aikoina yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen THL:ään, jossa on tehty runsaasti tutkimusta siitä, miten esimerkiksi rahapeliautomaatit ovat sijoittuneet Suomessa.

– Rahapeliautomaattien tiheys on korkeinta alueilla, joissa on runsaasti työttömyyttä, paljon pienituloisia ja vähän korkeakoulutettuja. Automaatteja on sijoitettuna siis tiheimmin alueilla, joissa sosioekonominen huono-osaisuus on korkeimmillaan. Valtio verottaa näin automaattipelaamisen kautta ankarammin pienituloisia kuin suurituloisia, Elovaara sanoo Tamperelaisen haastattelussa.

– On syntynyt käänteinen Robin Hood-järjestelmä. Otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille.

Kansallisooppera ja Kansallisteatteri ovat suurimmat Veikkausvarojen edunsaajat. Kansallisooppera saa valtion budjetista 39 miljoonaa euroa vuodessa, josta kaksi kolmasosaa tulee veikkausrahoista.

Lista ehdotetuista toimenpiteistä on pitkä ja tiukka: Veikkauksen monopoliasema tulisi purkaa, peliautomaatit sijoittaa ainoastaan valvottuihin pelisaleihin ja Tanskan mallin mukainen lisenssijärjestelmä ottaa käyttöön.

– Lisenssin haltijoita voisi helpommin vaatia noudattamaan lisenssin ehtoja. Nyt Veikkaus saa jatkuvasti erilaisia huomautuksia ja uhkasakkoja, joita ei kuitenkaan laiteta aina täytäntöön.

Lisäksi Elovaara on huolissaan tutkimustuloksesta, jonka mukaan viisi prosenttia pelaajista vastaa viidestäkymmenestä prosentista rahapelikulutuksesta.

– Jos kolme miljoonaa suomalaista pelaa rahapelejä, niin 157 000 pelaa tästä potista puolet. Suomeen on syntynyt riippuvuuden kehä, josta ei ole ulospääsyä, Elovaara kommentoi.

Asiasta kertoi ensin Tamperelainen.

Veikkaus Oy

Syntyi vuoden 2017 alussa, kun Fintoto, Raha-automaattiyhdistys ja entinen Veikkaus yhdistyivät.

Yhtiön tuotonjaosta päätetään arpajaislain 17. pykälässä.

53 prosenttia tuotosta jaetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle, 43 prosenttia sosiaali- ja terveysministeriölle sekä neljä prosenttia maa- ja metsätalousministeriölle.

Tutkijat ovat kritisoineet Veikkauksen toimintaa liian tuottopainotteiseksi. Veikkauksen mukaan tärkeätä on, että jokaisella täysi-ikäisellä suomalaisella on mahdollisuus pelata Veikkauksen pelejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu