Puheenaihe

Ohjearvo laskee, nyt mittarit esille – "Työnantaja on velvollinen suojelemaan radonilta"

Merkityillä alueilla mittaukset ovat pakollisia.

Säteilyturvakeskus

Radonpitoisuuden viitearvo asunnoissa, työpaikoilla ja muissa oleskelutiloissa laskee 300 becquereliin kuutiometrissä (Bq/m3) ilmaa, kun aikaisempi raja on ollut 400 Bq/m3.

Työnantajalle mittauksen tekeminen työpaikalla on pakollista, jos on perusteltua olettaa, että radonpitoisuus on viitearvoa suurempi.

Säteilyturvakeskuksen mukaan muun muassa koko pääkaupunkiseutu sekä useat kunnat Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa tulevat uusina alueina mittausvelvoitteen piiriin.

Uuden lain myötä radonmittausvelvoite koskee 102 kuntaa ja 53 postinumeroaluetta. Aiempi velvoite koski 60 kuntaa.

Viitearvo muuttuu 15. joulukuuta uuden säteilylain tullessa voimaan.

– Radon on yksi sisäilman epäpuhtauksista, jolta suojautuminen on yleensä helppoa ja edullista. Pitkäaikainen altistuminen lisää keuhkosyövän riskiä, joten on tärkeää selvittää radonpitoisuus kodeissa ja tiloissa, joissa vietetään paljon aikaa, sanoo laboratorionjohtaja Päivi Kurttio Säteilyturvakeskuksesta.

– Työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Yksi osa tätä on työntekijöiden suojaaminen liialliselta radonaltistukselta.

Työpaikkojen radonpitoisuus tulee lain mukaan selvittää kaikkialla Suomessa maanalaisissa työtiloissa, läpäisevälle maaperälle rakennetuilla työpaikoilla sekä niillä alueilla, joilla aiemmin mitatuista radonpitoisuuden vuosikeskiarvoista vähintään 10 prosenttia on suurempi kuin viitearvo 300 Bq/m³.

Jos työtila sijaitsee maanpinnasta lukien toisessa tai sitä ylemmässä kerroksessa, radonpitoisuutta ei tarvitse mitata.

Mittauksia ei myöskään edellytetä työpaikoilla, joissa rakennuksen lattia ja seinät eivät ole kosketuksissa maankamaraan ja väliin jäävän tilan hyvä tuulettuvuus on ilmeistä.

Uusi radonpitoisuuden viitearvo perustuu EU:n säteilyturvallisuusdirektiiviin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Altistatko lapsesi tietämättäsi ihosyövälle? – ”Jopa neljännes UV-säteilystä saadaan ennen 18-vuotispäivää”1.6.2018 19.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu