Viihde

Levy-yhtiön ex-kykyjenetsijä: Idols laimea, Voice of Finland kovatasoinen

Palava-yhtyeen solisti Osku Ketola työskenteli aiemmin kykyjenetsijänä levy-yhtiössä. Levy-yhtiöt etsivät lahjakkaita tekijöitä, joilla on omaa biisimateriaalia. - Bändin tai laulajan ei tarvitse olla valmis. Esimerkiksi Recless Lovea sparrasin vuoden.

Kovaa nousua tekevän Palava-yhtyeen solisti, entinen Warner Music -levy-yhtiön kykyjenetsijä Osku Ketola pitää Voice of Finland -kilpailun tasoa kovana.

Mukana on laulajia, joilla on jo enemmän esiintymiskokemusta ja ymmärrystä siitä, mitä musiikkibisnes on.

Sen sijaan tämänvuotista Idolsia Ketola pitää laimeana.

– Katsojien kuppi alkaa olla täynnä, eikä Idolsista ole enää noussut Antti Tuiskun ja Anna Abreun kaltaisia tähtiä.

Osoituksena tästä on vaikkapa viime vuoden voittaja Martti Saarinen.

– Vaarana on, että laulaja jää ikään kuin keskelle tietä, jossa hänen pitäisi miellyttää kaikkia eikä ärsyttää ketään. Särmikkäät persoonat karsiutuvat kisasta.

Sääli, että voittajien levyt kasataan niin nopeasti.”

Miten aitoja laulukilpailut oikeastaan ovat ja miten paljon levy-yhtiöt voivat taustalla ohjailla? Ketolasta kilpailu on varmaankin reilua, mutta levy-yhtiöt iskevät silmänsä tiettyihin laulajiin jo karsintavaiheessa. Näin on käynyt muun muassa edelliskauden Lassi Valtoselle, joka jätti kisan kesken.

– Putoaminen voi osoittautua siunaukseksi. Tällöin laulajaan jää vähemmän Idols-leimaa.

Levy-yhtiöaikoinaan muun muassa Jenni Vartiaisen, Juha Tapion, Reckless Loven ja Teräsbetonin taustalla vaikuttanut Ketola pitää surullisena sitä, että voittajien levyt kasataan nopeasti.

Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneiden kanssa on enemmän aikaa miettiä biisejä ja tyyliä, kuten tehtiin vaikkapa Anna Puun kohdalla.

–  Kaikki käy -linjalle laulajan ei kannata lähteä.

Koneistosta ja julkisuudesta voi yrittää ottaa kylmäpäisesti kaiken hyödyn irti, mutta omille teilleen lähteneen laulajan nousu uudelleen pinnalle saattaa olla hankalaa, Ketola miettii.

Oman bändin levyä mietin vain artistina.”

Palava julkaisi maaliskuussa toisen albuminsa. Entinen levy-yhtiön työntekijä varmaan tietää jipot, miten hittejä tehdään?

– Olen ottanut selkeästi artistin roolin bändissä. Meillä on levy-yhtiössä ihmiset miettimässä meidän asioita, enkä halua olla koko ajan kaikesta perilläkään.

Levyn biiseissä Ketola on ollut lähinnä tekstikoordinaattorina, sävellystyöstä on vastannut pääasiassa Markus Ala-Kauhaluoma.

Ketolan mukaan hajonneen Lauri Tähkän ja Elonkerjuun faneja on käynyt hakemassa lohdutusta kaipuuseensa Palavan keikoilla. Vertailua hän ei pidä pahana.

– Uteliaisuus on pelkästään hyvä asia. Loppupeleissä jokainen kuitenkin päättää itse, pitääkö meidän musiikista vai ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu