Puheenaihe

Baanan päälle aiotaan rakentaa – Esikuva New Yorkissa: "Kuhiseva kokonaisuus kauppoja, kulttuuria ja asuntoja"

Havainnekuva tulevaisuudessa mahdollisesti toteutuvasta Urbaanasta.

Havainnekuva SRV

Helsinki on varaamassa Baanan alueen Urbaana-hankkeen toteutusselvityksiä varten.

Kyseessä on SRV-yhtiöiden esittämä projekti. Idean isä on kuvanveistäjä Martti Aiha, jolle vanha ratakuilu on ollut ”hoitamaton haava” Kampin ja Etu-Töölön välissä.

Varaus koskisi ensimmäisessä vaiheessa Baanan ympäristöä Mannerheimintieltä Malminkadulle.

Baana säilyisi kevyen liikenteen väylänä, mutta sitä kehitettäisiin elämyksellisenä viherympäristönä. Sen varteen tulisi kolme uutta rakennusta.

Varsinainen toteutukseen tähtäävä tonttivaraus myönnettäisiin myöhemmin, jos siihen suunnitelmien perusteella on riittävät edellytykset.

Urbaana olisi poikkeuksellinen kaupunkikuvallinen kokonaisuus, joka sijoittuisi sekä vanhaan ratakuiluun että sen yläpuolelle. Hanke yhdistäisi Kampin ja Etu-Töölön kaupunginosia veistoksellisella, uudenlaisella arkkitehtuurilla ja kokeellista muotoilua yhdistävällä rakennus- ja puistokokonaisuudella.

Urbaanassa yhdistyisivät vapaa-ajan tilat ja palvelut, puisto, kevyen liikenteen väylä, asuminen ja liikkeet. Urbaanasta povataan myös esikuvansa New Yorkin High Linen veroista matkailijoitakin vetävää kaupunkikohdetta.

Hanke jakautuu viiteen vyöhykkeeseen. Parlamentti-vyöhykkeellä eduskuntatalon ja sen lisärakennuksen välinen alue muutettaisiin puistoksi ohjaamalla Pohjoisen Rautatiekadun liikenne Arkadiankadulle.

Virkistysaluetta seuraisi eläinmuseota vastapäätä risteykseen sijoittuva korkea rakennus, johon tulisi asuntoja, toimistoja, ravintoloita ja kahviloita.

Kuhiseva kokonaisuus pieniä kauppoja, kulttuuria ja asuntoja.”

Baanan päälle Tennispalatsin ja Autotalon viereen rakentuisi Selkäranka, joka olisi hankkeen ydin. Selkärankaan tulisi katutason yläpuolella kulkeva kevyen liikenteen sisäkulkuväylä. Väylän varrelle sijoitettaisiin kahviloiden ja ravintoloiden terasseja sekä ylempiin kerroksiin liiketiloja.

Kahdesta viimeisestä vyöhykkeestä vain ensimmäinen on osittain toteutettavissa, koska Marian sairaala-aluetta kehitetään omana projektinaan.

Päättäjille laaditussa esittelytekstissä todetaan, että hakemuksessa esitetyt teemat antavat hyvän lähtökohdan selvittää toteuttamismahdollisuuksia. Hankkeen haasteet niin kaupunkikuvallisesti, toiminnallisesti kuin liikenteellisesti ovat kuitenkin suuret ja edellyttävät yhteensovittamista kävelykeskustan laajentamisen ja mahdollisen keskustatunnelin kanssa.

Hankkeen etenemistä käsittelee seuraavaksi kaupunginhallituksen elinkeinojaosto.

Urbaana

”Kuhiseva kokonaisuus pieniä kauppoja, musiikkia ja kuvataidetta, kahviloita, katusoittajia, gallerioita, työpajoja ja asuntoja.”

”Ratakuilun suuntautuminen ilmansuunnallisesti on ideaali erilaisten lämpimien kaupunkitilojen ja olosuhteiden synnyttämiselle. Leveydeltään maanpäällinen osuus rinnastuu Esplanadin puistoon.”

”Kallioseinille kasvaa pieniä puutarhoja, seinäakvaarioissa on kaloja lasten ihmetellä ja vuosien varrella sinne istutettujen puiden oksilla pesivät pikkulinnut.”

”Vesi on läsnä monessa muodossa.”

Lähde: Urbaana-suunnitelma

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kamppiin louhitaan maan alle 7 korkeaa teatterisalia – vanhalle linja-autoasemalle tulee ravintolamaailma21.11.2018 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu