Puheenaihe

Nyt se on virallista – näin länsimetro vaikutti autojen määrään Länsiväylällä

Länsimetro on vähentänyt henkilöautojen määrää Länsiväylällä kahdella prosentilla, selviää Liikenneviraston tuoreesta selvityksestä. Mittauspiste oli vähän edempänä Hanasaaren kohdalla.

Arkisto / Johanna Halava

Länsimetro on laskenut henkilöautojen määrää Länsiväylällä kahdella prosentilla, selviää Liikenneviraston tuoreesta selvityksestä.

Länsimetro on nyt liikennöinyt vuoden, ja kahden prosentin tiputus tarkoittaa, että mittauspisteen ohi ajoi vuodessa 428 000 ajoneuvoa vähemmän kuin vertailuvuonna, jolloin metro ei kulkenut. Liikennettä mitattiin Hanasaaren kohdalla.

– Henkilöautojen väheneminen on prosenteissa maltillista, mutta kaksikin prosenttia isosta kokonaismäärästä on paljon, toteaa Liikenneviraston analytiikka-asiantuntija Pekka Kinnunen.

– Isosta kakusta pieni pala on monesti enemmän kuin pienestä kakusta iso pala.

Mittaustietojen perusteella Länsiväylän liikennemäärä on tippunut vuoden aikana kaikkiaan noin 4,6 prosentilla. Muutos johtuu suurimmaksi osaksi linja-autoliikenteen vähenemisestä, sillä metron liityntäliikenteeseen siirtyminen tarkoitti suorien bussilinjojen poistumista.

Linja-autoliikenteen muutokset selittävät Länsiväylän liikennemäärän vähenemisestä noin puolet.

– Mittaustietojemme perusteella linja-autoliikenteestä on jäljellä enää murto-osa siitä, mitä Länsiväylällä kulki ennen Länsimetron valmistumista. Pudotusta on lähes 75 prosenttia, kertoo Kinnunen.

Henkilöautoliikenteen kahden prosentin väheneminen selittää lähes 40 prosenttia Länsiväylän liikennemäärän muutoksesta. Tämä johtuu siitä, että henkilöautoliikennettä on kokonaisuudessaan paljon enemmän kuin linja-auto- ja kuorma-autoliikennettä. Kuorma-autoliikenteessä tiputus on lähes 15 prosenttia.

Liikennevirasto vertaili Länsiväylän liikennemääriä kahdella 52 viikon ajanjaksolla: ennen Länsimetron käyttöönottoa (21.11.2016–19.11.2017) ja käyttöönoton jälkeen (20.11.2017–18.11.2018).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Täällä liikkuvat suurimmat eurot Suomen autokaupassa – uusi keskittymä pian valmis, autoliikkeet uskovat kasvuun22.11.2018 21.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu