Puheenaihe

Tutkija: Tästä tuli kaikkien aikojen punkkivuosi – borrelioosia ennätysmäärä ja ärhäkkänä pidetty taigapunkki leviää hurjaa vauhtia

Puutiainen eli punkki. Kuvituskuva.

Anton Soinne

Turun yliopiston järjestämässä Ilmastonmuutos ja muuttuva tautiprofiili -seminaarissa kuultiin asiaa myös puutiaistilanteesta. FM Jani Sormunen muistutti, miten koko puutiaisryhmä hyötyy ilmastonmuutoksesta. Niin perinteisen puutiaisen kuin idästä Suomeen tulleen taigapunkinkin levinneisyyden ennustetaan edelleen kasvavan.

Taigapunkin osalta on 30 vuodessa tapahtunut mittava muutos levinneisyydessä. Kun vielä vuoden 2014 lopussa sitä havaittiin Suomessa vain kuudessa paikassa, oli se jo seuraavana vuonna levinnyt maassa hyvin laajalle.

Sormunen kertoi, miten kaikilla yliopiston mittausasemilla viime kesä oli puutiaisten levinneisyydessä ennätysvuosi. Korkea lämpötila nopeuttaa puutiaisten yksilönkehitystä. Kun keskilämpötila nousee kymmenestä viiteentoista asteeseen, puutiaisen kehitys täyskasvuiseksi nopetuu 300 päivällä.

Sormunen kertoi myös, miten lämmin sää pidentää punkkikautta. Punkkihavaintoja on tehty vielä ainakin 18. marraskuuta.

Turun yliopiston bakteeriopin apulaisprofessori Jukka Hytönen lisäsi, että myös borrelioositapauksissa vuodesta 2018 on tulossa ennätysvuosi. Myös puutiaisaivotulehduksen (TBE) määrät ovat kasvaneet, vaikka sitä vastaan on olemassa rokote.

Sekä puutiainen että taigapunkki levittävät borrelioosia aiheuttavia bakteereja. Taigapunkilla sairautta aiheuttavien bakteerien esiintyvyys on ollut hieman suurempi.

Taigapunkit kantavat puutiaisaivokuumetta aiheuttavan flaviviruksen siperialaista alatyyppiä. Se on osoittautunut eurooppalaista alatyyppiä ärhäkkäämmäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Susi ja karhu ovatkin uudessa vertailussa ihan nössöjä – Tässä on Suomen luonnon pelottavin eläin27.11.2018 09.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu