Paikalliset

Maunulan jättiuudistus lykkääntyy jälleen

Harmittaa, että miksi kaupunki tekee tällaisiä johtopäätöksiä. Meidän mielestämme valitus ei viivästytä uutta liikekeskusta. Sen kuin vain ryhtyvät vaikka saman tien rakentamaan, sanoo Pro Maunula ry:n puheenjohtaja Jyrki Wuorenrinne.

Päivi Tuovinen

Maunulan keskustaan kaavaillut miljoonaluokan uudistukset lykkääntyvät taas.

Pro Maunula ry on jättänyt alueen katusuunnitelmasta valituksen hallinto-oikeuteen. Kaupunki joutuu jatkamaan uuden liikekeskuksen tontin varausaikaa, koska sen mukaan katutöiden viivästyminen myöhästyttää liikekeskuksen rakennustöiden aloittamista.

– Missään nimessä Pro Maunula ry ei yritä estää uuden liikekeskuksen rakentamista. Päinvastoin, kannatamme kovasti uutta kauppakeskusta, jonka yhteyteen on tulossa myös kirjasto ja työväenopisto. Sen sijaan nykyisen ostarin purkamista vastustamme edelleen, sanoo Pro Maunulan puheenjohtaja Jyrki Wuorenrinne.

Wuorenrinteen mukaan katuvalituksella ei liioin pyritä estämään vanhan ostarin purkamista.

– Pro Maunula ry:n hallitus päätti valittaa katusuunnitelmasta siksi, että Pakilantie kaventuisi Pirjontien ja Oulunkylän sillan välisellä osuudella, mikä pahentaisi maunulalaisten autoruuhkia. Pakilantien leveys ei vaikuta mitenkään vanhaan ostariin, koska sillä kohdin Pakilantie ei kuitenkaan muuttuisi.

Maunula-Seurassa valitus herättää närkästystä.

– Tämä on erittäin kiusallista kaikin puolin, koska olemme voimakkaasti ajaneet Maunulan keskustan uudistamista. Nykyinen ostoskeskus on aikansa elänyt ja me olemme kannattaneet sen purkamista, kertoo seuran puheenjohtaja Paavo Kaipainen.

Kaipaisen mukaan katuvalitus hidastaa Maunulan koko keskustan kaavahankkeen toteutumismahdollisuuksia, eli myös asuntoja, kirjastoa ja työväenopistoa.

– Maunulan keskustan uusia palveluja ei pystytä toteuttamaan ennen kuin katutyöt on suoritettu. Tämä tilanne aiheuttaa vaivaa koko Maunulan asukaskunnalle.

Kiinteistöviraston mukaan katusuunnitelma liittyy kiinteästi uuteen liikekeskukseen, koska katumuutostyöt sisältävät muun muassa kiinteistön rakennusluvan edellyttämät tonttiliittymät ja katukorkeudet.

Myös rakennusviraston mielestä katusuunnitelman toteutusaikataulu voi vaikuttaa liikekeskuksen rakentamisaikatauluun.

– Hok-Elanto ei pääse toteuttamaan liikekeskusta ennen kuin ainakin osa uusista katujärjestelyistä on valmiina, sanoo projektinjohtaja Juha Väätäinen.

Väätäinen lisää kuitenkin, että katujen toteutuksen aikatauluun vaikuttaa myös se, miten kiire kiinteistön rakentamisella on.

Ilman valitusta katujen rakentaminen olisi kuitenkin jo aloitettu kuluneena kesänä.

Rakennusvirasto joutui poistamaan Maunulan keskustan katujen rakentamisen tämän vuoden työohjelmastaan.

– En tiedä ehtiikö hanke ensi kesän toteutusohjelmaan. Nyt odotetaan sitä, milloin hallinto-oikeus käsittelee valituksen, Väätäinen sanoo.

– Rahat ensi vuoden katuhankkeita varten pitäisi pian varata. Jos rahoja ei pystytä valituksen takia varaamaan ensi vuodelle, niin sitten rahat siirtyvät seuraavalle vuodelle.

Pro Maunulan valitus

Pakilantien kaventaminen yksikaistaiseksi Pirjontien ja Oulunkylän sillan välisellä osuudella pahentaisi Maunulan liikenneruuhkia.

Toinen syy valitukseen on Pirjontien ja Suursuonlaidan risteyksen liikennevalojen korvaaminen kiertoliittymällä. Yhdistys katsoo, että kevyen liikenteen turvallisuus heikentyy.

Rakennusvirasto on toimittanut hallinto-oikeudelle oman vastineensa valituksen johdosta. Vastineen mukaan valitukselle ei ole perusteita.

Menee vuodenvaihteeseen ennen kuin hallinto-oikeus käsittelee asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu