Puheenaihe

Netta Skog, 28, hämmästyttää kirkossa ja heavybändeissä – "Koko ajan saan palautetta, että ihmiset eivät voi uskoa kuulemaansa"

MUSIIKKI Digiharmonikansoittaja tekee harvinaista työtä.

Netta Skog esiintyy Pusulan kirkossa 2.12. Tarjolla on suomalaisia ja ulkomaalaisia joululauluja.

Sami Helenius

Pusulalaislähtöinen Netta Skog, 28, tunnetaan digihaitaristaan, joka edelleen hämmästyttää kuulijoita muusikon keikoilla. Skog tekee sitkeästi työtä tehdäkseen harvinaista soitinta tunnetuksi.

– Suurin osa keikkayleisöstä ei ole yleensä kuullut digihaitaria aikaisemmin. Edelleen saan palautetta, että he eivät voi uskoa kuulemaansa. Heitä hämmästyttää, että soitto kuulostaa siltä kuin paikalla olisi kokonainen bändi, kertoo digiharmonikansoiton vuoden 2015 maailmanmestari.

Digiharmonikansoittajia on maailmalla hyvin vähän.

– Syynä voi olla se, että monet vielä ajattelevat, ettei vanhaa soitinta saa ”pilata”. Minun mielestäni pitää näyttää varsinkin nuorille soittajille, että haitaria voi soittaa näinkin. Tietenkään perinteitä ei saa kokonaan unohtaa.

Ehkä syynä soittajien vähyyteen on myös työmäärä, jota vaikea instrumentti vaatii. Soiton lisäksi itseään on säestettävä äsken mainitulla periaatteella, koko bändin voimin. Usein Skog on vielä henkilökohtaisen bändinsä laulusolisti.

Haitaristi kertoo kokevansa toisinaan hetkiä, jolloin soitin tekisi mieli heittää nurkkaan. Ammatti vaatii jokapäiväistä harjoittelua.

– En muista päiviä, jolloin en olisi soittanut. Välillä soitto on tuskan takana. Onnistumisen ilo on suuri, kun joku asia, jota on harjoitellut useita tunteja, lopulta onnistuu.

Skog piti syksyllä Karkkilassa loppuunmyydyn konsertin, jonka ohjelmisto koostui elokuvamusiikista. Skog kertoo idean elokuvamusiikin sovittamisesta ja konserttiohjelmiston kokoamisesta syttyneen viime vuonna. Nuorta taiteilijaa ei hirvitä se, että tulevaisuuden töistä ei ole tietoa. Hän näkee sen mahdollisuutena, mitä tahansa voi tapahtua. Seuraavat kuukaudet hän tietää, mitä tapahtuu, töitä riittää.

– Jokainen viikonloppu on buukattu toukokuuhun asti. Nyt kierrän pitämässä joulukonsertteja. Ensi viikolla minulla on Saksassa kaksi esiintymistä. Syksyllä olin kiertueella Jarkko Aholan kanssa ja jatkan hänen kanssaan keväällä. Keikkailemme myös Brother Firetriben Pekka Heinon ja Stratovariuksen Timo Kotipellon kanssa. Minä ja kitaristi Jani Liimatainen säestämme heitä keväällä An Evening of Rock Classics konsertti-illoissa.

Skogin työpäivät koostuvat klubikeikoista, konserteista, erilaisia juhlista tai vierailuista yhtyeissä kuten vaikkapa Nightwishissä. Yksi suuri haave on jäljellä.

– Se oma levy omalla musiikilla, ikuisuusprojekti. Olen yrittänyt etsiä väylää tälle haaveelle.

Netta Skogin joululauluja voi kuulla joulukonserteissa Pusulassa 2.12. kello 18, Nummelan kirkossa 8.12. ja Kiikalan kirkossa 9.12.

 

Netta Skog

Asuu Myrskylässä Wolfheart -yhtyeen rumpali Joonas Kauppisen kanssa.

Aloitti haitarinsoiton 5-vuotiaana Karkkilassa Marjo Suomisen opissa.

Opiskeli haitarinsoittoa Karkkilan musiikkikoulussa, Sibelius-Akatemian nuorisokoulussa ja Sibelius-lukiossa.

Voitti Kultainen Harmonikka -kilpailun vuonna 2006.

Tangomarkkina-finalisti vuonna 2013.

Digiharmonikansoiton MM vuonna 2015.

Soitti vuosia Turisas ja Ensiferum heavybändeissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu