Puheenaihe

Vinkkejä vegaanikokin kotikeittiöstä – näin loihdit herkullisen piiraspohjan, punajuuri-savutofutäytteen ja Waldorf-salaatin

RUOKA yrittäjä Mari Tuomivaara piipahti inspiroimassa kurssilaisia vegaaniseen ruuanlaittoon.

Vegaanista ruoanlaittoa mäntsäläläisessä kotikeittiössä.

ilona kättö

– Ihan kuin jossain koulussa, kaikki tuijottaa kännykkää, naurahtaa Mari Tuomivaara ja muut purskahtavat nauruun.

Koulussa ei kuitenkaan olla, tai tavallaan ollaankin. Kuusihenkinen porukka on kokoontunut mäntsäläläiseen kotikeittiöön pimeänä marraskuisena sunnuntai-iltapäivänä vegaanikokkikurssille ja tuijottelee nyt intensiivisesti kännykästä päivän reseptejä.

– Tosiaan kvinoa pitää huuhdella – se on erittäin hyvä, proteiinipitoinen ja gluteiiniton, kannattaa käyttää. Me käytetään tänään kaksi kertaa, tehdään piirakkataikina sekä salaatti, Tuomivaara valaisee päivän suunnitelmaa.

Kurssilaiset alkavat hääriä keittiössä Tuomivaaran samalla ohjeistaessa sujuvasti eri työvaiheiden kulkua.

Helsingistä Mäntsälään kurssia pitämään tullut Tuomivaara on hetki sitten perustanut vegaanista leivontaa, ruuanlaittoa ja kursseja tarjoavan yrityksensä Sukha ky:n.

Aikaisemmin hoitoalalla työskennelleelle vegaaniyrittäjälle on kertynyt ajan myötä paljon tietoa terveydestä ja ravinnosta.

– Pyrin tekemään hyvää vegaaniruokaa terveellisyys huomioiden. Vältän muun muassa margariinia ja suosin aitoja raaka-aineita, hän kertoo.

Tuomivaaran vegaanikursseilla tutustutaan aina kunkin kurssin teeman mukaisiin raaka-aineisiin ja valmistetaan niistä ruokia.

Kaksi ensimmäistä kurssia on jo menneen syksyn aikana ehditty järjestää Joensuussa ja Kuopiossa.

– Ensimmäinen kurssi oli tutustumista vegaaniruokiin ja sopi hyvin vasta-alkajillekin. Seuraavalla kurssilla tutustuttiin eri viljoihin ja linsseihin.

Nyt sen sijaan on meneillään kurssisarjan kolmas kurssi, jolla tehdään piirakoita ja salaatteja.

Työn alla on niin waldorf-salaattia, kvinoa-salaattia kuin papu-perunasalaattia.

Lisäksi loihditaan kaksi erilaista, vaihtoehtoista piirakkapohjaa – yksi pähkinästä ja toinen kvinoasta. Täyte syntyy punajuuresta ja savutofusta.

– Hupsista, no nyt siitä tuli murusia, Tuomivaara hihkaisee naurahtaen, kun kuumasta uunista putoaa pieni piirakkapohja.

Nyt kaikki voivat maistella.

– Todella hyvää, herkullista, kurssilaiset kommentoivat mutustellessaan pähkinätaikinasta valmistetun piirakkapohjan murusia.

Tuomivaara selostaa työvaiheiden lomassa eri raaka-aineiden ominaisuuksista, käyttötavoista ja terveyspiirteistä.

Kvinoaa pitäisi käyttää enemmän korvaamaan viljoja. Vegaaneille olisi myös tärkeää syödä päivittäin pähkinöitä, mielellään lajia vaihdellen.

Vegaanimajoneesi syntyy mainiosti öljystä, soijamaidosta ja mausteista.

Vinkkien ja kokkaamisen lomassa maistellaan. Tällä tavalla on myöhemmin itse kokkaillessa helpompi tietää, miltä tuotosten tulisi maistua.

Leipuriksi vuonna 2014 valmistuneelle Tuomivaaralle ruuanlaitto on aina ollut sydämen asia.

– Unelmani on aina ollut oman kahvilan perustaminen, hän paljastaa.

Kahvilaa ei vielä ole, mutta Sukha on. Sukhalla Tuomivaara haluaa edistää kasvisruokaa, joka on hänen mukaansa ympäristöystävällinen ja ennen kaikkea terveellinen valinta.

– Leipurin opinnoissa huomasin, kuinka paljon käytetään sokeria ja rasvaa. Vammaisen pojan äitinä olen kiinnittänyt paljon huomiota ravintoon. On meillä toki joskus syöty eineksiäkin, mutta enimmäkseen olen tehnyt ruoat itse.

Tulevaisuudensuunnitelmia intoa puhkuvalla yrittäjällä tuntuu piisaavan.

– Suunnitelmia ensi vuodelle on monia. Haluaisin toteuttaa muun muassa kaalikääryleiden teko -iltapäivän ja leivän leipomista, jos kysyntää on, yrittäjä pohtii.

Kokkailun päätteeksi räpsitään muutamia valokuvia kurssin kokoonpanosta ja kynttilöiden himmeässä hehkussa välkkyvästä herkkupöydästä. Sitten käydään pöydän ääreen maistelemaan.

Ennen sitä Tuomivaara kertaa kuitenkin vielä, mitä kaikkea muutaman tunnin aikana on ehditty valmistaa.

Sitten aloitetaan, poikkeuksellisesti makeasta jälkiruuasta – helpoista ja herkullisista suklaamoussepiirakoista.

Seuraavan kerran Tuomivaaralla on suunnitteilla tulla vetämään kurssia Mäntsälään luultavasti alkuvuodesta 2019.

– Kurssin teema ei ole vielä varma, mutta kurssilaisilta tuli toivetta saada Mäntsälään kakkoskurssi, jolla tutustutaan eri viljoihin ja linsseihin ja valmistetaan niistä vegaaniruokaa, hän tuumailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mitä olisikaan joulu ilman mausteisia piparkakkuja tai joulupuuro ilman kanelia? – Tuttu mauste on hyväksi myös terveydelle2.12.2018 08.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu