Puheenaihe

Miksi metrokäytävän giganttinen töhryteksti on yhä kuukausien jälkeen seinässä? – Syyllinen karkuteillä, puhdistus jättäisi lisää suttua

Helsingin Yliopiston metroasemalle vievän ns. opintoputken tunnelin seinää on sotkettu isolla kirjoituksella.

LUKIJAN KUVA / Patrick Wikblad

Opintoputkeksi kutsutun metrotunnelin seinää rumentaa koko seinän korkuinen musta kirjoitus. Töhry ilmestyi tunnelin rapattuun seinään elokuun lopulla ja on saanut olla sijoillaan siitä pitäen. Opintoputki johtaa Kluuvista Yliopistonkadulta metroasemalle.

Töhryjen sanotaan houkuttelevan uusia töhryjä. Opintoputken ehostaminen on kuitenkin viivästynyt, kertoo Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) metroasemista vastaava isännöitsijä Anne Mannerkorpi.

Syy on se, että töhrynpoistajat ilmoittivat, etteivät pysty puhdistamaan rapattua seinää niin, ettei pinta jäisi suttuisen harmaaksi.

– Koko Opintoputken rappauksen eli pintojen uusiminen on suunnitelmissa vuodelle 2020, Mannerkorpi kertoo.

Miten on mahdollista, että kyseinen metrotunneli päästiin sotkemaan noin isolta alueelta kenenkään sivullisen huomaamatta?

– Metroasemilla on runsaasti teknistä valvontaa. Turvajärjestelyt ovat hyvällä tasolla, mutta haasteena on valvottavien alueiden laajuus, joka tuo haasteen akuuttiin puuttumiseen. Töhrintään ja ilkivaltaan puututaan aina, ja jos tekijät saadaan kiinni joutuvat he vastuuseen teosta, Mannerkorpi sanoo.

Mannerkorven mukaan tekijöitä myös saadaan välillä kiinni, ja silloin HKL esittää korvausvaatimuksen rikoksesta.

Opintotunnelin töhryn maalaaminen piiloon maksaa alustavasti arvioituna muutaman tuhat euroa. Yksi putsaus ei kuulosta vielä kovin suurelta summalta, mutta kaikkiaan metroasemien kiinteistöjen töhriminen tuo Mannerkorven mukaan 90 000 euron puhdistus- ja kunnostuslaskun joka vuosi HKL:lle. Siltojen lisäksi ilkitöiden kohteena ovat eniten Sörnäinen, Itäkeskus ja Kamppi.

Tunneleissa on myös valvontakameroita.

– HKL:n kameravalvonta kattaa jo nykyisin koko metron alueen. Kameravalvontaa on kehitetty ja lisätty, Mannerkorpi sanoo.

Metrotunneleissa on myös luvallisia kuvia, ja taide on saanut Mannerkorven mukaan usein olla rauhassa.

– Tämä opintoputki on harvinainen tapaus, jossa taide on kärsinyt ilkivallan.

Asiasta kertoi aiemmin myös Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mennäänkö Veskiojaan vai Booseen? – Katso metroasemien nimet viron kielellä23.2.2018 14.13

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu