Puheenaihe

Roskapoliisi Marjo Vainio, 69, pääsee Linnaan – "Kaikki tunteet on käyty läpi, herran jestas!"

JUHLAT Linnan juhliin kutsuttu Marjo Vainio on kierrättämisen superkonkari.

Linnan juhlissa Marjo Vainion sormessa nähdään Saija Saarelan suunnittelema sormus, josta osa on Vantaan jätevoimalan polttoprosessin läpikäynyttä metallia. Se on päällystetty lehtikullalla.

Paivi Tuovinen

Siitä se hulina alkoi, kun postista tuli kirje presidentin kansliasta 5. marraskuuta. Tikkurilalainen Marjo Vainio, 69, on sen jälkeen antanut useita haastatteluja eri medioihin kiihtyvään tahtiin.

– En ole ehtinyt sopia yhtään keikkoja, Vainio päivittelee viime viikkojen kiireitä.

Keikoilla hän tarkoittaa Vantaan Energian roskapoliisin hommia, johon myös Linnan juhlien kutsu liittyy.

– Kutsu tuli Postin A4-kokoisessa kirjeessä, Vainio kertaa päivää, jota hän ei olisi "koskaan voinut kuvitella".

Iso kirjekuori johtui siitä, että hänellä oli ollut postinjakelussa ongelmia. Siksi Vainio vain vilkaisi kuorta lähtiessään kotoa ja ajatteli katsoa sisällön vasta myöhemmin.

Kun hän palasi kotiin ja avasi kuoren, sieltä löytyi presidentin kanslian kirjekuori, jossa luki Roskapoliisi-hanke ja Vainion nimi.

Kutsun mukaan Vainion pitäisi olla Mariankadun sisäänkäynnillä 6. joulukuuta kello 19.50.

– Mietin, että kuka mun kanssa pelleilee. Mutta sitten katsoin tarkemmin ja huomasin hienon tekstin ja kullatun leijonaleiman.

Vainio oli järkyttynyt ja mietti, että mitä, mihin, kenelle hän soittaa ja kertoo. Ensimmäinen puhelu meni pojalle, joka vielä vahvisti, että kyllä kutsu varmaankin on aito.

– Kaikki tunteet on käyty läpi. Herran jestas!

– Mies olisi ollut innoissaan, runsas vuosi sitten leskeksi jäänyt Vainio sanoo.

Nyt juhla-asu asusteineen on hankittuna sekä kampaaja ja kynsien laitto varattuna.

– En ole hameihmisiä, hän vihjaa.

Sormeensa hän sujauttaa kultaseppä Saija Saarelan suunnitteleman sormuksen. Saarela teki sen Vantaan jätevoimalan polttoprosessista jäljelle jääneestä metallin palasta, lehtikullasta ja hopeasta.

Linnan juhlien teemana on tänä vuonna ympäristö. Vainio edustaa Linnan juhlissa roskapoliiseja, joita voi maksutta pyytää opastamaan kierrätyksessä. Vainiolla on kuitenkin kierrätyksestä paljon pidempi kokemus kuin 2016 aloitettu ura roskapoliisien riveissä.

– Työskentelin 25 vuotta Paperinkeräyksessä ja eläkkeelle jäin 2013 palvelupäällikön tehtävästä.

Paperinkeräyksessä tehdyistä työvuosista Vainiolla on monta jännittävää tarinaa. Yksin niistä on kultasepänliikkeen ryöstäneestä miehestä, joka jemmasi kellosaaliinsa kartonkikeräysastiaan aikeenaan noutaa se seuraavana päivänä. Mutta astia oli jo käyty tyhjentämässä, kun mies palasi.

– Mies soitti minulle ja sepitti tarinan, että "lapsi oli heittänyt tärkeitä papereita" keräyslaatikkoon, joka pitäisi nyt löytää.

Vainio ei osannut epäillä, että tarina oli puppua – kunnes poliisi soitti hänelle. Miten tapauksessa lopulta kävi, Vainio ei tiedä.

Kerran häneltä kyseltiin keräyslaatikon perään, jonne anoppi oli kirjahyllyä siivotessaan vahingossa heittänyt nuorenparin pahvilaatikossa olleet 40 000 markan asuntosäästörahat. Niitä oli mahdotonta etsiä, vaikka pariskunta halusi itse lähteä penkomaan niitä Kaipolan paperitehtaan varastolta. Setelit päätyivät uusiopaperiksi.

Joskus hän on onnistunut pelastamaan papereita keräyssäiliötä tonkien ja avunsaajan ilosta on tullut hyvä mieli.

Lämmin mieli tulee myös roskapoliisikeikoilla varsinkin päiväkodeissa ja kouluissa.

– Parhaiten ihmisten kierrättämistä motivoi, kun heille kertoo lopputuloksesta.

Esimerkiksi keräyspaperista tehdään uutta paperia ja keräyskartongista talouspaperin- sekä wc-paperin hylsyjä. Ja kerätyistä muovipakkauksista valmistetaan jo vaikka mitä, kuten muovipusseja, kukkakeppejä, kastelukannuja. Lisää tuotteita kehitellään koko ajan.

Kierrättämisestä Vainio jaksaa puhua vaikka kuinka paljon ja kauan. Siihen hän pääsee palaamaan kunnolla, kun itsenäisyyspäivän juhlahulina, "se mitä hän ei koskaan osannut itselleen kuvitella", on ohi.

Marjo Vainio

Syntynyt Torniossa 1949.

Vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Mikkelissä.

Asuu Tikkurilassa.

Ennen eläkkeelle jäämistään työskenteli 25 vuotta Paperinkeräys Oy:ssä.

Aloitti Vantaan Energian roskapoliisina 2016. Tehnyt jatkosopimuksen ensi vuodesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu