Puheenaihe

Asuntohinnat keikkuvat rajusti nyt Espoossakin – "Hyväksi kaupunginosaksi mielletty alue voi muuttua heikommaksi ja toisinpäin"

ASUNNOT Karakalliossa vanhojen kerrostalokolmioiden hinnat ovat laskeneet, Matinkylässä nousseet.

Roof Groupin myyntineuvottelija Maria Partio piti asuntonäytön 70-luvun kerrostalokolmiossa Karakalliossa lauantaina.

Katja Riihola

Keski-ikään ehtineiden perheasuntojen hintojen kehitys näyttää hyvin erilaiselta eri puolilla Espoota ja pääkaupunkiseutua.

Tilastokeskuksen tilastoista selviää, että 70-luvulla rakennettujen kerrostalokolmioiden ja sitä isompien asuntojen toteutuneet myyntihinnat ovat esimerkiksi Matinkylässä olleet yhtä notkahdusta lukuun ottamatta nousujohteiset vuodesta 2014. Myös Niittykummussa neliöhinnat olivat viime vuonna selvästi korkeammat kuin 2013.

Sen sijaan Karakalliossa 70-luvun perheasuntojen hintakäyrä on näyttänyt alaspäin jo monen vuoden ajan. Myös Tuomarilan ja Suvelan vanhojen perheasuntojen hinnat ovat laskeneet hieman vuodesta 2011.

Monessa 70-luvun yhtiössä hintoja ovat viime vuosina rokottaneet ainakin tulevat putkiremontit.

– Kun putkiremonttia aletaan suunnitella, ihmiset alkavat miettiä, pitäisikö asunto myydä ja mikä olisi hyvä aika myydä. Ostajat puolestaan pohtivat kuinka paljon asumiskustannukset nousevat remontin myötä ja missä asua remontin ajan, kertoo myyntineuvottelija Maria Partio kiinteistönvälitystoimisto Roof Groupista.

Partiolla on parhaillaan myynnissä 70-luvun kolmio Karakalliossa. Partion mukaan hyvin alhaiset vastikkeet eivät välttämättä ole plussa asunnonostossa.

– Taloa pitää korjata, olipa asumismuoto mikä tahansa. Jos korjauksia ei ole tehty, tullaan jossain vaiheessa siihen, että niitä on pakko tehdä.

Kaupungeissa on voimistumassa aluemarkkinoiden uusjako, sanoo toimitusjohtaja Ari Pauna Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä.

– Hyväksi kaupunginosaksi pitkään mielletty alue voi muuttua heikommaksi ja toisinpäin. Tulevaisuus näyttää sitä paremmalta, mitä enemmän alueella on omistusasujia ja hyvässä taloudellisessa sekä teknisessä kunnossa olevia yhtiöitä. Tulevaisuus näyttää taas sitä haasteellisemmalta, mitä enemmän alueella on asuntosijoittajien omistamia heikossa kunnossa olevia yhtiöitä, Pauna summaa.

– Hinnoitteluvirheitä on varmasti – molempiin suuntiin.

Alueiden pieniä asuntoja hintojen lasku ei ole kaikkialla kurittanut samalla tavalla.

– Pienistä asunnoista taistelevat monenlaiset ostajatahot. Siksi niiden hinnatkin ovat eriytyneet isommista asunnoista selvästi. En pidä yhtään huonona vaihtoehtona sitä, että suuntaa katseen vastavirtaan esimerkiksi kompakteihin kolmioihin ja neliöihin unohtamatta tinkimistä ja muita mainitsemiani seikkoja, Pauna sanoo.

Markkinoiden uusjakoon vaikuttavat suuresti myös alueen julkiset liikenneyhteydet.

– Hyvien julkisen liikenteen yhteyksien vaatimus on nykyään erittäin kova ja oletettavasti tiukkenee vain tulevaisuudessa.

Pauna ennustaa, että purkava uudisrakentaminen yleistyy alueilla, joissa on heikossa kunnossa olevia yhtiöitä, joilla on hallussaan oma kaavan kannalta potentiaalinen tontti.

Karakalliota tunteva Hannu Huhta uskoo, että alueen hintoja ovat painaneet alas tulevat putkiremontit ja muut isot korjaukset.

– Asuntomarkkinoilla on erikoinen tilanne, sillä joillain 70-luvun alueilla hinnat ovat laskeneet, mutta monilla alueilla edelleen nousseet, vaikka putkiremontit tulevat samaan aikaan muuallakin eteen 1970-luvun taloissa. Asuntomarkkinoilla onkin nyt alueellisesti hinnoitteluvirhettä, Huhta sanoo.

Huhdalla on kokemusta 70-luvun kolmion myyntivaikeuksista Myyrmäessä.

– Myin kolmioni, vaikka sainkin siitä vain kaksion hinnan. Putkiremontti olisi tullut maksamaan helposti 60 000–70 000 euroa eikä asunnon arvo olisi noussut yhtä paljoa remontin myötä, kertoo Huhta.

1970-luvun asuntojen hinnanlasku nousi esille, kun Helsingin Uutisten sisarlehti Vantaan Sanomat (VS 31.10.) kertoi ilmiöstä, joka koskee Vantaalla ainakin Havukoskea, Koivukylää, Martinlaaksoa ja Myyrmäkeä.

Vanhojen perheasuntojen hintoja

Matinkylässä neliöhinta oli vuonna 2013 keskimäärin 2 599 euroa. Vuonna 2017 neliöhinta oli 2 785 euroa.

Karakalliossa vuonna 2013 hinnat olivat keskimäärin 2 148 euroa per neliö. Vuonna 2017 neliöhinta oli 1 770 euroa. Karakalliossa myös pienempien asuntojen hinnat ovat pudonneet. 70-luvun kaksioiden hinnat ovat laskeneet 2 675 eurosta 2 188 euroon neliö vuodesta 2012.

Tuomarilan–Suvelan alueella hinnat olivat vuonna 2013 keskimäärin 1 816 euroa neliö. Vuonna 2017 neliöhinta oli 1 758 euroa.

Lähde: Tilastokeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hannun asunnon hinta putosi 30 000 euroa – Raju hinnanlasku iskee nyt jopa 18 minuutin päässä Helsingin keskustasta1.11.2018 06.11
Asuntomarkkinoiden keikaus: Tällaisilla alueilla myyjä ei saa enää omiaan pois – "Yksi hinnanlaskun syy jää piiloon"23.11.2018 06.05
Alkaako asuntohinnoissa alamäki? Näillä alueilla ne niiaisivat eniten, uskoo sijoitusyhtiön johtaja2.2.2018 10.02
Asuntojen hintojen eriytyminen tarttui myös isoihin kaupunkeihin – täällä hinnat laskevat27.9.2018 10.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu